Vervelende zwangerschapskwaal: spataderen
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 345
- 6 dagen
Een deel van de zwangere vrouwen heeft last van spataderen. Deze zwangerschapskwaal kan geen kwaad en doet in de meeste gevallen ook geen pijn. Maar hoe ontstaan deze spataderen? En hoe kom je ervan af?
Wat zijn spataderen tijdens de zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van spataderen. Deze spataderen komen meestal op de benen voor. De aderen in je benen zijn dan wijder geworden en verdraaid. Ongeveer 20 procent van de zwangere vrouwen heeft last van spataderen op het lichaam. Gelukkig zijn ze vaak onschuldig en gaan ze ook weer vanzelf weg.
Hoe ontstaan spataderen tijdens de zwangerschap?
Er zijn verschillende oorzaken van spataderen tijdens de zwangerschap. Spataderen ontstaan door verwijde bloedvaten. Je hormonen zorgen ervoor dat je aderen meer uitzetten. Door de verwijde bloedvaten sluiten de klepjes van deze aderen niet goed meer. Het bloed dat door de aderen loopt, stroomt nu terug je benen in. Dit bloed hoopt zich dan in je benen op, waardoor je aders nog wijder worden. Ook neemt het bloedvolume bij zwangere vrouwen toe. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten meer bloed moeten verwerken dan normaal. Daarnaast neemt het gewicht van een zwangere vrouw toe. Door de extra druk op de bloedvaten in de benen ontstaan spataderen.
Welke symptomen heb je bij spataderen?
Spataderen kun je herkennen aan blauwpaarse kronkelende lijntjes die zichtbaar zijn door de huid. Grotere spataderen zijn gezwollen en kunnen bobbelig aanvoelen. Hoewel de meeste zwangere vrouwen geen klachten hebben, kunnen sommigen last krijgen van de volgende symptomen:
- Jeuk rond de spatader
- Pijn in de benen
- Vermoeide benen
- Gezwollen onderbenen na lang zitten
- Eczeem op de huid
Wat kun je doen als je spataderen hebt?
Als je last hebt van spataderen tijdens de zwangerschap, verdwijnen deze meestal vanzelf na de zwangerschap. Het is dus niet nodig om behandelingen te ondergaan om ze te verwijderen. Wel kan het fijn zijn om steunkousen te dragen. Deze steunkousen bevorderen de bloedsomloop en verminderen klachten bij spataderen. Ook kunnen kousen ervoor zorgen dat er niet nog meer spataderen ontstaan. Daarnaast is het belangrijk om tijdens de zwangerschap voldoende te blijven bewegen. Door actief te blijven voorkom je dat er meer spataderen ontstaan. Deze oefeningen kunnen helpen bij het verminderen van spataderen:
- Op tenen en hielen staan. Door een paar seconden op je tenen te staan en daarna op je hielen, stimuleer je de terugstroom van het bloed naar je hart.
- Luchtfietsen. Ga op je rug liggen, til je knieën op en maak met je benen draaiende bewegingen alsof je fietst. Dit helpt de doorbloeding.
- Draaien met je enkels. Ga op je rug liggen en til je benen omhoog. Maak draaiende bewegingen met je enkels. Door dit 20 keer per kant te herhalen, help je de spataderen verminderen.
Heb jij ook last van spataderen tijdens de zwangerschap?
Lees ook:
Bekkenpijn: een vervelende zwangerschapskwaal
Dorst tijdens de zwangerschap: zo zit dat dus!
Lekker luisteren: podcast over dysmaturiteit
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)