Vijf dingen van de babyuitzetlijst die ik nooit gebruikt heb
- EstherHvW
- in Zwangerschap
- 2
- 29793
- 20/09/2021
Als je voor de eerste keer zwanger bent kun je niet wachten tot je kunt gaan shoppen voor je ongeboren beer. Met mijn uitzetlijst in de ene hand en een pen in de andere hand ging ik enthousiast op pad. Alles van het lijstje heb ik aangeschaft. Maar nu de inhoud van mijn buik inmiddels is uitgegroeid tot een vrolijke peuter en sommige spullen nog steeds ongebruikt in de kast liggen, kunnen we toch wel stellen dat niet alles even nuttig was. Hieronder kun je lezen welke spullen je wat mij betreft beter in de winkel kunt laten liggen.
1. Twee verchroomde, naadloze kruiken
Twee? Really? Die krengen zijn hartstikke duur! Als je baby in de zomer wordt geboren en hij/zij heeft een normaal gewicht, dan is de kans groot dat je helemaal geen kruik hoeft te gebruiken. Mijn tip: vraag aan moeders in je omgeving of iemand een kruik te leen heeft. Langer dan een paar maanden gebruik je hem toch niet, dus dit is een heel geschikt leen-item. Wil je er toch één zelf kopen? Koop er dan zeker niet meteen twee. Mocht in de kraamweek blijken dat die tweede kruik toch echt nodig is, dan is ‘ie door een partner/moeder/zus/broer op de fiets zo gehaald bij de plaatselijke Hema.
Lees ook:
Heb jij alles voor de baby aangeschaft? De BabyBytes-uitzetlijst vertelt je wat je nodig hebt!
2. Navelbandjes
Geen idee wat ik er mee moest of waar het voor was, maar ze stonden op de lijst dus ik kocht ze braaf. Ze liggen nog steeds nieuw in de verpakking boven. Toen ik in de kraamweek vroeg waar ze nou eigenlijk voor waren, trok mijn kraamverzorgster een wenkbrauw op. Ze was verbaasd dat het nog verkocht werd én dat het nog steeds op de lijst staat. Ouderwets en achterhaald. Hoef je dus niet in huis te halen. Overigens heb ik nog wel even uitgezocht waar het nou voor is. Vroeger werd het navelstompje (IEHW) nog niet afgebonden met een navelklemmetje zoals tegenwoordig, maar met een navelbandje. Een navelklemmetje is echter een stuk beter, omdat het stompje dan ook kan luchten en drogen. Met een navelbandje is de kans groter dat de boel gaat broeien en infecteren. Dus.
3. Flanellen luiers
Nog zoiets. Nooit gebruikt. Wel netjes uitgepakt, gewassen en mee over mijn gezicht geaaid omdat ze zo enorm zacht zijn. Sommige mensen gebruiken ze om hun baby warm te houden, maar de meesten van ons hebben daar wel zo’n ultrasnoezig babydekentje of een dikke badcape voor. Ook lees ik dat sommige mensen ze gebruiken onder het hoeslakentje over het matras ter bescherming. Ik zeg: koop een molton en laat de flanellen luiers in de winkel voor wat ze zijn.
4. Magnetronsterilisator
Deze heb ik nooit gekocht en eigenlijk ook nooit gemist. De flesjes van mijn pop kookte ik uit in een grote pan en haar speentjes in een mok met water in de magnetron. Ik heb wel getwijfeld om een magnetronsterilisator te kopen, maar nadat ik verschillende slechte ervaringen hoorde heb ik het erbij gelaten. Deze slechte ervaringen varieerden van ‘er past helemaal niet veel in, dus ik moet vier rondes achter elkaar steriliseren als ik al mijn spulletjes schoon wil hebben’ tot ‘hij past niet in de magnetron dus ik heb er niets aan’. Mocht je dus toch een magnetronsterilisator willen aanschaffen, let daar dan goed op.
5. Nagelvijl
Ik zie mezelf nog staan bij de kassa van de Hema met een ieniemieniemanicuresetje, samen met mijn moeder. “Het lijkt wel alsof uit het Madurodam komt!” riep ik hysterisch. Toen mijn meisje eenmaal geboren was, durfde ik de eerste tijd niet met een knipper in de buurt van haar garnalenvingertjes te komen uit angst haar gehele handje te amputeren met zo’n ding. Later, toen ze zichzelf en haar omgeving ging openkrabben, hebben we toch maar de eerste stap gezet. Wij vonden het kleine knippertje erg goed werken en hebben het nagelschaartje en het vijltje nooit gebruikt.
Welke items liggen er bij jou nog nieuw en ongebruikt in de kast?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje