Vinden we pasgeboren baby’s nu mooi of niet?
- Redactie
- in Baby
- 1
- 11604
- 23/07/2021
Natuurlijk is jouw pasgeboren baby de allermooiste van de hele wereld! Als ouder ben je natuurlijk razend verliefd op je kleine en kun je je niets mooiers bedenken dan je eigen kind. Maar eerlijk: vinden we pasgeboren baby’s nu echt mooi of misschien toch niet?
Uit nieuw onderzoek moet blijken hoe volwassenen naar baby’s kijken: vinden we ze schattig of niet?
Onderzoekers aan de Brock universiteit in Canada lieten 142 deelnemers foto’s zien van 18 pasgeboren baby’s, toen de baby’s drie maanden oud waren en toen ze 6 maanden oud waren. De deelnemers werd gevraagd welke baby’s ze zouden willen adopteren als ze keken naar hoe schattig ze waren, het geluk en de gezondheid die ze uitstraalden en naar overeenkomsten die ze met elkaar hadden.
Lees ook:
5 fabels die je te horen krijgt over pasgeboren baby's
Jongste minst aantrekkelijk
“Het viel op dat de pasgeboren baby’s als het minst aantrekkelijkst werden gezien en dat de baby’s van zes maanden het meest werden gewaardeerd wanneer er naar hun gezichtjes werd gekeken”, zegt onderzoeker Prarthana Franklin. Dat klinkt op zich logisch, omdat oudere baby’s meer uitdrukking in hun gezicht hebben en kunnen lachen, maar toch waren de onderzoekers een beetje verrast.
“Het was verrassend, omdat we normaal gesproken denken: hoe jonger een kind hoe schattiger ze zijn”, zegt Franklin. De onderzoekers leggen uit dat bij alles diersoorten en dus ook bij mensen geldt: baby die iets schattigs hebben volgens een volwassene veroorzaken het gevoel om ze te verzorgen. Pasgeboren baby’s zijn eigenlijk het meest kwetsbaar en ze hebben de hulp van een volwassene nodig om te overleven. Moeten zij dan niet als het meest schattig worden gezien?
Bescherming
Tony Volk, professor aan de Brock universiteit: “We vroegen ons af waarom er juist bij zes maanden een piek is. Maar toen we de medische literatuur raadpleegden kwamen we erachter dat zes maanden oude baby’s beter zijn om een ziekte te overleven dan een jongere baby…een vertraging in het ontwikkelen van een hechte band maakt een vroeg verlies makkelijker om mee om te gaan.”
Dat klinkt behoorlijk heftig. Zijn onze hersenen dan zo geprogrammeerd dat we een voorkeur hebben voor ouders baby’s om ons zelf te beschermen tegen het verlies van een jongere baby?
Normaal
Volgens onderzoek Volk moeten we hier zeker niet te veel bij stilstaan. “Met dit onderzoek willen we ouders alleen maar laten weten dat het heel normaal is als je je baby niet meteen een band voelt met je kindje, zoals je je eigenlijk van tevoren had voorgesteld. De band zal alleen maar hechter worden naarmate je kindje ouder wordt.”
Was jij meteen helemaal verliefd op je kleine net nadat je was bevallen?
Bron: TheBump.com
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje