Voedingskussen: hoe kies ik de beste uit? 

Voedingskussen: hoe kies ik de beste uit? 
  • in Voeding
  • 1
  • 816
  • 27/06/2023

Een voedingskussen is onmisbaar tijdens én na je zwangerschap. Je kan er heerlijk mee in slaap vallen en helpt bij de ondersteuning van je lichaam. Daarbij is een voedingskussen perfect voor het voeden van je kleintje. Maar welke voedingskussens zijn er allemaal? En welke past het beste bij jouw behoeftes? 

Wat is een voedingskussen? 

Een voedingskussen is een lang dun kussen en het woord zegt het al, je gebruikt het om je baby mee te voeden. Het kussen dient als ondersteuning van je baby of je arm. Aangezien de eerste paar maanden in het teken staan van voeden, is het een aanrader om een voedingskussen aan te schaffen. Daarbij is een voedingskussen ook geschikt voor het slapen. Het helpt bij de ondersteuning van je lichaam en verlicht eventuele lichamelijke klachten.  

Slapen met een voedingskussen 

Veel vrouwen hebben tijdens of na hun zwangerschap last van hun lichaam zoals het bekken, de rug, knieën, heupen, buik of benen. Het is dan ideaal als een kussen je ondersteuning kan bieden tijdens de zwangerschap. Met een voedingskussen lig je lekkerder in de nacht en voorkom je dat je meer pijn krijgt tijdens de zwangerschap. Daarbij neem je een natuurlijke houding aan als je met een voedingskussen slaapt. 

Plaatsing van voedingskussen bij voeden 

Het is belangrijk om je voedingskussen goed neer te leggen als je voeding gaat geven. Als je borstvoeding geeft leg je het voedingskussen zo dicht mogelijk bij je neer. Dit voorkomt dat je baby’tje gaat ‘hangen’ aan je tepel. Ook moet het kussen niet al te hoog liggen. Anders is het lastiger voor je baby om je tepel te vinden.  

Soorten voedingskussens 

Je hebt verschillende soorten voedingskussens op de markt. Elk soort kussen heeft een andere functie. Voor het voeden van je baby maakt het weinig uit welk kussen je koopt, daar zijn ze allemaal geschikt voor. Er zit vooral verschil in de kussens als je ermee wilt slapen. Het ligt dan vooral aan jouw behoefte.  

De Wig 

De Wig is het kleinste én goedkoopste kussen van de voedingskussens. Dit exemplaar is klein en compact. Je kan hem als ondersteuning gebruiken voor je buik, rug of hoofd. Dat ligt aan jouw behoefte. Het nadeel van dit kussen is dat het maar op één plek van het lichaam ondersteuning biedt.  

Lichaamsvoedingskussen 

Lichaamsvoedingskussens zijn hele lange voedingskussens ongeveer, net zo lang als jij zelf bent. Het kussen ligt langs je lichaam heen. Je legt je hoofd op de bovenkant van het kussen en je klemt je benen om het kussen heen. Dit biedt steun aan je hoofd, buik en benen. Het enige nadeel is dat deze kussens geen steun biedt aan je rug. Als je daar behoefte aan hebt is het verstandig om naar een ander kussen te kijken. 

Total body voedingskussen 

Je hebt twee verschillende varianten van Total body voedingskussens. Je hebt de C-vorm en de U-vorm. Beide zijn lang en gebogen en bieden goede ondersteuning voor het hele lichaam. Ze zijn meestal ook duurder dan andere voedingskussens. 

  1. C- vorm: een C-vorm voedingskussen ziet eruit als de letter C. Je ligt met je hoofd op het uiteinde van het kussen en je klemt je benen om het kussen heen. Je zwangerebuik kan je op het kussen laten rusten. Zo knuffel je eigenlijk het voedingskussen. Je hele lichaam krijgt nu steun tijdens het slapen.  
  2. U-vorm: een U-vorm voedingskussen lijkt op het C-vorm kussen. Alleen draai je een slag. Je ligt namelijk met je hoofd op het midden van de U vorm. Het ene uiteinde ligt achter je rug en het andere uiteinde ligt voor je buik langs tussen je benen. Dit biedt ook volledige steun aan je lichaam. 

Voedingskussen voor tweelingen 

Als je een tweeling hebt, hoef je gelukkig niet twee keer een voedingskussen te kopen. Er zijn namelijk speciale voedingskussens voor tweelingen gemaakt. Je hebt hier ook verschillende soorten van. Meestal heeft het voedingskussen twee rondingen in het midden waar je kleintjes samen in passen. 

Vulling van voedingskussen 

De vulling van je voedingskussen kan ook uitmaken of je lekkerder ligt en slaapt. Voor iedereen is dat natuurlijk verschillend.  

  • Piepschuimballetjes: voedingskussens gevuld met piepschuimballetjes vormen goed naar je lichaam. Daarbij zijn voedingskussens met piepschuim ook lekker goedkoop. Het nadeel is dat piepschuim na lange tijd gebruiken statisch wordt, daarbij blijven de balletjes aan elkaar plakken. Ook maken de balletje geluid als ze langs elkaar wrijven. 
  • Polyester vulling: polyester is zacht en zorgt ervoor dat je lichaam goed ondersteund wordt. Polyester lucht alleen niet goed door, na een lange nacht kan je wel zwetend wakker worden.  
  • Microparels: voedingskussens met microparels zijn lekker licht. Je kan het makkelijk meenemen als je ergens anders gaat slapen. Het behoudt ook goed de vorm. De ondersteuning is helaas iets minder sterk door de lichte balletjes.  
  • Memory foam: dit wordt ook wel traag schuim genoemd. Deze voedingskussens hebben een goede ondersteuning en geven weinig druk. Bij dit kussen is ook het nadeel dat de warmte slecht afgevoerd wordt. Het kan dus wat warm worden in de nacht.  

Bedenk dus voor jezelf waar bij behoefte aan hebt. Koop je het kussen alleen voor het voeden? Of omdat je last van je rug hebt? Zo kun je de beste voedingskussen voor jezelf én de baby kopen! 

 

Welk voedingskussen heb jij gekocht?  

Lees ook: 

Zó maak je zelf een babykussen 
Moeders voelen zich vaak schuldig over flesvoeding

Bron: 24baby

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Barbamammie79

    Ik heb maaaaaaaanden gevoed in mijn leven.

    Nooit zo'n ding gehad.

    Dus even over de eerste zin: Wie bepaalt dit en hoezo dan?

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50