Voorbereiden op de komst van een broertje/zusje: zó doe je dat
- Annelies---WOW
- in Zwangerschap
- 0
- 1305
- 22/05/2023
Het is natuurlijk ontzettend leuk nieuws als je weer in verwachting bent! Maar hoe gaat je oudste reageren? Om je kleine voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje heeft opvoedcoach Annelies een aantal tips!
“Lieverd… ik hou zoveel van jou, dat ik besloten heb om nóg een vriendin erbij te nemen....” Stel je even voor dat je partner dát tegen je zegt en iedereen op straat zegt: “Wat leuk! Een extra vriendin, dat is voor jou ook wel gezellig, je zal wel blij zijn.” Je zou gek worden, toch?
Dit is natuurlijk wat overdreven, maar dit is wel hoe jouw kind de komst van een nieuw broertje of zusje kan ervaren. Als je het zo bekijkt, is het niet zo gek dat veel kinderen jaloers zijn op hun broertje of zusje. In dit blog vind je een aantal praktische tips om te voorkomen dat je kind jaloers wordt op de baby. Dit kun je doen tijdens je zwangerschap.
Tip 1: dít is het moment om het te vertellen
Een zwangerschap duurt gemiddeld 9 maanden, 40 weken, 280 dagen, 6720 uur, 403.200 minuten en 24.192.000 seconden. Kortom… een eeuwigheid. En voor jullie als aanstaande ouders duren die 9 maanden al ontzettend lang, laat staan voor je kind.
Voor een peuter is 9 maanden ongeveer een derde van zijn hele leven. Stel je even voor dat je zelf een derde van je leven moet wachten tot de baby er eindelijk is. Dat is gewoon niet te doen, een onmogelijke opgave. Maar zo is het ook voor je kind. Dat is voor hem ook een onmogelijke opgave.
Hoe enthousiast je ook bent over de komst van de nieuwe baby, het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je je kind gaat vertellen dat hij een broertje/zusje krijgt. Hoe ouder je kind is, hoe eerder je hem kunt voorbereiden op de komst van een broertje/zusje.
Tip 2: laat je kind wennen aan het idee
Oké, dus niet te vroeg vertellen. Maar, begin ook niet te laat met het vertellen van het grote babynieuws aan je kind. Want je kind heeft ook echt nodig om te wennen aan het idee. De baby gaat misschien wel veel spullen gebruiken, die tot nu toe aan het oudere kind toebehoren. De slaapkamer, het ledikantje, de commode en ga zo maar door...
Het is fijn als je kind genoeg tijd krijgt om alvast te wennen aan zijn ‘grote bed’, zijn nieuwe kamer en wat al niet meer. Geef hem het gevoel dat hij groot en stoer is en dat hij dáárom een nieuwe kamer krijgt, in plaats van dat hij zijn spullen moet afstaan, omdat de baby komt.
Tip 3: wees eerlijk en realistisch
Creëer geen ideaalbeeld van het toekomstige broertje of zusje, maar wees eerlijk en realistisch. Een pasgeboren baby huilt nu eenmaal veel, heeft veel aandacht nodig en kan nog helemaal niet spelen.
Als je je kind vertelt dat hij een broertje/zusje krijgt, waarmee hij gezellig kan spelen, dan gaat dat gegarandeerd tegenvallen. Want hoe suf is het dat dat broertje helemaal niet samen met jou in het keukentje kan spelen, maar alleen maar kan liggen, huilen, slapen en drinken en ook nog eens heel veel aandacht van papa en mama krijgt.
Wees daarom eerlijk, zodat je kind weet wat hij kan verwachten.
Wat heb jij gedaan om je kind voor te bereiden op de komst van een baby?
Lees ook:
Opvoedcoach Annelies: als de kinderen weer eens ruzie maken
Opvoedcoach Annelies: met 'het is een fase' houd je jezelf voor de gek
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)