Vrouwen die veel werken hebben meer kans op ziekten dan mannen
- Redactie
- in Lifestyle
- 1
- 2073
- 17/06/2016
En jouw man maar zeuren dat je minder wil werken. Zijn meestgehoorde argument? “Maar ik werk toch ook gewoon 40 uur? Ik ben ook druk, zet je eroverheen.” En bij die redenatie gaat het dus mis. Want waar hij bij thuiskomst lekker op de bank ploft, ben jij nog de hele avond bezig met het huishouden en de eventuele kinderen. De gevolgen? Meer kans op ziekten.
Vrouwen die meer dan veertig uur in de week werken, lopen een hoger risico op diverse ziekten en hartziekten dan mannen die hetzelfde aantal uren maken. Denk hierbij aan kanker, reuma of depressie. Volgens onderzoekers van The Ohio State University neemt het risico toe naarmate vrouwen meer uren per week werken. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Journal of Occupational and Environmental Medicine. Onderzoekers analyseerden interviews met meer dan 7500 Amerikaanse mannen en vrouwen en bestudeerden de relatie tussen ernstige ziekten en het aantal werkuren.
Conclusies
Wat de onderzoekers concludeerden? Als vrouwen gemiddeld zestig uur werken gedurende meer dan drie decennia, verdrievoudigt het risico op acht ziekten waaronder diabetes, kanker en artritis ten opzichte van vrouwen die minder dan veertig uur maken.
Mannen die net zoveel werken, hebben minder kans op het krijgen van deze ziekten. Dit komt volgens de onderzoekers doordat vrouwen vaak het overgrote deel van familiaire verantwoordelijkheden en het huishouden op zich nemen. Daardoor kunnen zij meer druk en stress ervaren dan mannen.
Onderschatten van de problemen
Volgens hoofdonderzoeker Allard Dembe onderschatten jonge vrouwen het effect dat veel werkdruk kan hebben op latere leeftijd. "Vrouwen in de twintig, dertig en veertig halen zich problemen op de hals die zij later in het leven ondervinden." De onderzoekers hopen dat de overheid en werkgevers zich bewust worden van de risico's van een hoge werkdruk. "Het vroege begin van chronische ziekten kan niet alleen leiden tot het afnemen van de levensverwachting en kwaliteit van leven, maar kan ook hoge ziektekosten meebrengen op de lange termijn", aldus Dembe.
De onderzoekers zeggen niet te hebben gekeken naar het verschil tussen mensen die de hele dertig jaar veel uren maakten en mensen die hun carrière zijn begonnen met veel uren en daarna minder zijn gaan werken. Daarbij is er niet gekeken naar de invloed van verplichte overuren ten opzichte van vrijwillige overuren. Dat zou volgens Dembe een groot verschil kunnen maken. "Als hard werken je eigen keus is, kan het zijn dat dit helpt gezond te blijven."
Hoeveel uur werk jij per week? En in hoeverre ervaar jij stress?
Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje