Waar we het liever niet over hebben: aambeien
- Redactie
- in Zwangerschap
- 3
- 3775
- 21/09/2019
Als we het dan toch even over gênante zwangerschapskwaaltjes hebben… Laten we je dan meer vertellen over aambeien.
We hebben het over misselijkheid, dat we zo moe zijn, dat je steeds meer moeite hebt om te slapen, dat je vaker naar moet plassen. Maar over echte gênante kwaaltjes hebben we het liever niet. Toch is het fijn om er iets over te lezen. Alleen al om het gevoel te geven dat je niet de enige bent die er last van heeft.
Zo is het onderwerp aambeien nu niet iets dat je even in de groep gooit. Toch ben je echt niet enige. Zo’n 35 procent van de zwangere vrouwen heeft last van aambeien.
Lees ook:
Spaar ze allemaal: de gênanste zwangerschapskwaaltjes
Wat zijn aambeien nu precies?
Aambeien zijn opgezwollen aderen in je rectum of je anus. Ze kunnen in grootte verschillen. De een is net zo groot als een rozijn, de ander heeft het formaat van een druif. Ze zorgen voor jeuk, kunnen zeer pijnlijk zijn en kunnen zelfs voor rectale bloedingen zorgen.
Wat zijn de oorzaken?
Hoe kom je aan aambeien? Er is een aantal dingen die deze vervelende zwangerschapskwaal veroorzaakt:
- Obstipatie, omdat je moeite hebt om je ontlasting uit te drukken, ga je steeds harder persen. Door het harde persen kunnen je aambeien naar buiten komen.
- Door een hoger niveau van het hormoon progesteron kunnen bloedvaten opzwellen waardoor je aderen dus ook opgezwollen raken.
- Het gewicht van je baby in je baarmoeder kunnen je aambeien eruit drukken.
Tijdens je bevalling
Of je nu wilt of niet: de kans op aambeien is heel erg groot als je je kind eruit probeert te persen. Zo heeft 25 procent van de vrouwen die na een bevalling last hebben van aambeien er een jaar later nog steeds last van!
Wat kun je doen als je last hebt van aambeien?
Aambeien voelen allesbehalve prettig aan: ze jeuken, kunnen pijn doen en bloeden. Wat kun je doen om het leed een beetje te verzachten?
- Je kunt de boel een beetje verkoelen met een icepack.
- Een badje van baking soda.
- Er zijn verschillende middeltjes tegen aambeien die bij de apotheek of drogist verkrijgbaar zijn.
- Zorg ervoor dat je niet verstopt raakt en houd je vast aan een vezelrijk dieet, drink genoeg water en blijf vooral in beweging.
- Als je er echt enorm veel last van blijft houden, ga even langs bij je huisarts.
Had jij last van aambeien tijdens je zwangerschap of na je bevallig? Heb jij nog tips om het leed te verzachten?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (3) Stuur een bedankje