Waarom de periode na de bevalling zo overweldigend is
- Tilda_FrouFrouBegeleiding
- in Moeder
- 0
- 10379
- 16/02/2019
Columniste en coach Tilda kreeg na de bevalling van haar eerste dochter te maken met een postnatale depressie. Dat inspireerde haar een carriereswitch te maken en inmiddels helpt ze (tijdens haar begeleiding en met haar boek) mama's door de soms heftige eerste fase met een baby heen.
Voor BabyBytes schrijft ze over haar ervaringen en de ervaringen van mama's uit haar praktijk. Deze keer over waarom de eerste fase met een baby zo overweldigend is. Wellicht niet voor elke mama herkenbaar, maar mocht je je er wel in herkennen: het is helemaal normaal!
Lees ook:
Tilda vertelt over haar postnatale depressie: 'ik huilde de hele dag'
De periode na de bevalling is voor zowel roze-, als grijze wolk-mama’s erg pittig. Dit komt omdat er mega veel op je af komt als kersverse moeder. Je hebt net een heftige gebeurtenis meegemaakt (de bevalling) en dan ineens wordt er van je verwacht dat je het allemaal wel weet: hoe je je baby moet verzorgen, wat je met die vreselijke krampjes aan moet, hoe vaak je je baby moet voeden (op verzoek of routine) en dan moet je die nieuwe moederrol ook nog eens vertolken met elke dag visite over de vloer en social media die naar je lonkt.
Instagram-perfect?
Dit laatste is voor de hedendaagse moeders veel zwaarder, dan voor onze vorige generatie. Die hadden weinig vergelijkingsmateriaal, dus deden zij maar wat en dat was prima. Tegenwoordig vergelijkt elke moeder zich met die 'perfecte moeder' op Instagram en hoppa, een minderwaardigheidscomplex is geboren!
"Leeft ie nog?"
Je bent net moeder geworden en ineens heb je 24/7 die enorme verantwoordelijkheid voor je kindje. Toen hij of zij nog in je buik zat, was je baby op de veiligste plek ter wereld, maar nu is hij ineens hier! En je voelt die verantwoordelijkheid ook de hele tijd, of het nu overdag is of ’s nachts. Ik ken vele verhalen van moeders die ’s nachts met een spiegel boven hun baby gingen hangen om te kijken of haar kindje nog wel ademde en of de spiegel besloeg. Of de geschrokken nieuwbakken ouders die zich afvroegen, nadat hun baby de hele nacht had doorgeslapen, zonder om een voeding te hebben gevraagd: ”Mijn god, leeft ze nog wel?” De verantwoordelijkheid voor je kindje is enorm en al deze bovenstaande dingen zijn volkomen normaal.
Onzekerheden
Daarnaast is papa vaak na twee schrale dagen vaderschapsverlof alweer de deur uit, omdat hij nu eenmaal weer moet werken. De kraamweek is voorbij, de hulptroepen zijn met de noorderzon vertrokken. En daar zit je dan met je spruit op je arm. De godganse dag te googelen of je het allemaal wel goed doet. Ondertussen spoken de gekste gedachten door je hoofd: ‘Kan ik dit wel? Volgens mij ben ik de enige moeder ter wereld die het natural mom gen helemaal mist! Hoor ik haar nog wel ademen? Wacht, ik zet even de babyfoon wat harder.’ En zo kabbelen de dagen zich voort.
Genieten is er ook bij!
Natuurlijk geniet je na de bevalling ook enorm van je baby. Ja, zelfs sommige moeders die in een postnatale depressie terecht zijn gekomen. Alleen zijn bij hen de momenten veel minder frequent aanwezig. Maar ze zijn er wel.
Sommige moeders zitten volledig op die roze wolk en zitten de hele dag gelukzalig met hun baby thuis en vinden het allemaal even fantastisch. Dat is super fijn. Deze moeders hebben ook dat overweldigende gevoel, alleen overheerst bij hen de positieve vibe. Wees je gerust, dat dit overweldigende gevoel na de bevalling op een gegeven moment ook weer wegtrekt. Niks duurt voor eeuwig, dus dit ook niet.
Was jij ook zo overweldigd tijdens de eerste periode met je kindje? Of heb je voornamelijk heel erg genoten?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)