Waarom die welbekende roze wolk er niet altijd is

Waarom die welbekende roze wolk er niet altijd is
  • in Baby
  • 0
  • 17959
  • 23/01/2020

Regenbogen, vuurwerk, glitterkanonnen en steigerende eenhoorns. Als we de verhalen moeten geloven, past dit ongeveer bij het gevoel dat je ervaart als je kind vlak na de bevalling op je borst wordt gelegd. Je wordt gelanceerd naar een roze (of blauwe!) wolk, om daar de eerstkomende tijd niet meer vanaf te komen. Het klinkt fantastisch, maar helaas ervaren lang niet alle vrouwen dit overweldigende gevoel van liefde en geluk. Om verschillende redenen.

Complicaties
De meest voor de hand liggende reden voor het ontbreken van een roze wolk, is toch wel wanneer er complicaties zijn opgetreden. Is er iets mis met de baby? Dan is het logisch dat de zorgen het blije gevoel overschaduwen. Ook als jij als nieuwbakken moeder niet zonder kleerscheuren uit de strijd bent gekomen, kan het zijn dat je bij lange na geen roze wolk ervaart.

Verwachtingen
Er hoeven echter niet eens serieuze complicaties te zijn, om toch niet afgeschoten te zijn naar die roze wolk. Sommige moeders hebben namelijk andere verwachtingen van hun eerste periode met kind. Een kraamtijd staat sowieso bol van de zorgen en de ene moeder vindt het moeilijker hier vorm aan te geven dan de ander. Ook kan het zo zijn dat er door andere omstandigheden een reden is voor het uitblijven van het welbekende alles overstijgende geluksgevoel. Denk bijvoorbeeld eens aan gescheiden grootouders, een partner die niet helemaal goed meewerkt, een kraamhulp die niet de gezellige vrouw is waar je op had gehoopt, een hond die heel agressief reageert of noem maar op. Het kunnen grote of kleine redenen zijn waarom een roze wolk uitblijft.

Geen reden
Soms ontbreekt het roze wolk-gevoel zonder reden. Gewoon, omdat het moederschap overweldigend is, zwaar, heftig en vooral een kwestie van heel erg wennen. Dat mag en dat is normaal. Niet iedereen ervaart eenzelfde gevoel van geluk in deze periode en er is niets mis met je als je dat ook hebt. Het kan echter wel een teleurstelling voor jezelf zijn.

Acceptatie
Probeer er in ieder geval veel over te praten: met je partner, je moeder, de kraamverzorgende of een aantal goede vriendinnen. Accepteer dat het moedergevoel soms wat tijd nodig heeft om te groeien. Dat je natuurlijk het beste wilt voor je kind, maar dat je aan elkaar moet wennen. Dat het lastig is om met een nieuwbakken baby om te gaan, omdat je niet altijd precies weet wat hij of zij nodig heeft. Deze gevoelens zijn heel normaal en je bent bij lange na niet de enige die hiermee te kampen heeft. 

Let wel op
​Merk je dat je echt in een neerwaartse spiraal terecht komt? Dat je hoofdzakelijk angstig, neergeslagen en verdrietig bent? Dan is het misschien een goed idee dit gevoel (ook) aan te kaarten bij de huisarts. Deze kan concluderen dat je misschien last hebt van een (beginnende) postnatale depressie of niet. Eén op de tien vrouwen heeft hier in meer of mindere mate last van en hoe sneller je erbij bent, hoe beter het te behandelen is.

Gelukkig is dit vaker niet dan wel het geval. Het ontbreken van een roze wolk is niet vreemd, als ik mijn vriendinnen mag geloven heeft zo ongeveer de helft geen vleugje roze suikerspin gezien. Wees dus niet te streng voor jezelf en leg de verwachtingen niet te hoog. Uiteindelijk houdt iedere moeder zielsveel van haar kind, bij de een duurt het alleen iets langer om aan dit gevoel te wennen dan bij de ander. Probeer tot die tijd te genieten van de kleine dingen, wees niet te streng of teleurgesteld in jezelf, het komt echt goed.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50