Waarom foliumzuur zo belangrijk is
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 641
- 01/06/2023
Foliumzuur slikken tijdens én voor je zwangerschap is erg belangrijk. Het verkleint de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby én bevordert de groei. Maar waarom moet je foliumzuur al voor je zwangerschap slikken en hoeveel foliumzuur heb je nodig? Alle vragen over foliumzuur beantwoorden we in dit artikel
Wat is foliumzuur
Een andere naam voor foliumzuur is vitamine B11. Tijdens en voor de zwangerschap is het verstandig om foliumzuur extra in te nemen. Je lichaam maakt namelijk niet zelf foliumzuur aan. Foliumzuur krijg je normaal gesproken binnen door groentes, fruit en volkorenproducten te eten. Je slikt foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap om te voorkomen dat je baby’tje aangeboren afwijkingen krijgt. Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van de baby in je buik.
Waarom foliumzuur slikken
Je moet als zwangere vrouw extra foliumzuur slikken, omdat je meer foliumzuur nodig hebt voor de baby én omdat je lichaam dit niet zelf aanmaakt. Een dagelijkse hoeveelheid van 0,4 mg foliumzuur wordt aangeraden. Deze hoeveelheid kan je niet met je normale en gevarieerde voeding binnenkrijgen, dus moet je foliumzuur bij slikken.
Foliumzuur wordt voornamelijk ingenomen omdat dit een positieve werking heeft op de vorming van het centrale zenuwstelsel van de baby. Dit verkleint de kans op neurale-buisdefecten oftewel; aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje, open schedel of hazenlip. Verder is foliumzuur ook goed voor:
- Vitaminegebrek
- Bloedarmoede
- Groei van weefsel van de placenta
- Om zwanger te worden
- Homocystinurie (stofwisselingsziekte).
Tip: Begin met het slikken van foliumzuur als je stopt met de pil. Het wordt aangeraden om vier weken vóor de bevruchting te beginnen met het slikken van foliumzuur. Het duurt namelijk enige tijd voordat er genoeg foliumzuur in je bloed zit.
Waar kan je foliumzuur kopen
Voor foliumzuur heb je geen recept nodig. Je kunt de pillen gewoon bij een drogisterij of apotheek kopen. De aanbevolen dosering is 0,4 tot 0,5 mg. Sommige vrouwen moeten een hogere dosis foliumzuur slikken. Bijvoorbeeld als ze meerdere miskramen hebben gehad, zelf geboren zijn met neurale-buisdefect of al een kindje met neurale-buisdefect hebben. Ook als je last hebt van suikerziekte kan het zijn dat je een hogere dosering foliumzuur nodig hebt. Dit gaat wel op recept.
Te laat begonnen
Ben je niet vier weken van tevoren begonnen met het slikken van foliumzuur? Dan is er geen reden voor stress. Het is wel verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met slikken. Slik in ieder geval elke dag foliumzuur tot je zeker weet dat je tien weken zwanger bent.
Goed om te weten bij het slikken van foliumzuur:
- Je mag foliumzuur slikken bij het geven van borstvoeding
- Slik je multivitaminen tijdens de zwangerschap? Let dan even op hoeveel foliumzuur daar in zit. Soms zit er al voldoende in en hoef je niet extra foliumzuur in te nemen.
- Foliumzuur heeft geen bijwerkingen. Ben je bijvoorbeeld nog niet zwanger en al wel vier weken foliumzuur aan het slikken? Dan kan je gerust door blijven gaan met het innemen van foliumzuur. Het kan geen kwaad zolang je je aan de normale hoeveelheid per dag houdt.
- Neem gerust ook genoeg vitamine c. Want deze vitamine zorgt ervoor dat foliumzuur goed opgenomen wordt in het lichaam. Dat extra sinaasappeltje is dus alleen maar goed!
Foliumzuur voor mannen
Foliumzuur heeft niet alleen bij vrouwen maar ook bij mannen een positieve werking. Uit een onderzoek van Universiteit Nijmegen is gebleken dat, de zaadkwaliteit van mannen verbetert als ze foliumzuur slikken. De mannen zouden meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid foliumzuur moeten slikken om effect te krijgen. Je kan het beste kiezen voor een foliumzuursupplement waar ook B6 en B12 in zit. Zo wordt het foliumzuur goed opgenomen in het lichaam. De kans zou dus groter zijn om zwanger te worden als zowel man als vrouw foliumzuur slikt.
Lees ook:
Te lang foliumzuur slikken kan mogelijk leiden tot obesitas
Kleiner embryo door ultra bewerkt voedsel
Bron: oudersvannu, deverloskundige
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)