Waarom het helemaal niet leuk is om veel echo's te krijgen
- MarloesW
- in Zwangerschap
- 8
- 33118
- 15/10/2020
In Nederland krijg je twee echo’s vergoed, als je dat wilt. De termijnecho, waarbij de verloskundige je baby opmeet om te bepalen wat je uitgerekende datum is. En de 20-wekenecho, waarbij de baby - voor zover dat gaat - gecontroleerd wordt op een aantal aangeboren afwijkingen.
Persoonlijk vond ik dit wat weinig. Ik snakte naar een vroege echo (rond zeven weken), om de zwangerschap te bevestigen, een geslachtsbepalende echo (ik kon écht niet langer wachten!) en een 3D-echo om het snoetje van mijn ongeboren uk vast te bewonderen. Bij mijn eerste twee zwangerschappen kocht ik deze er dus gewoon bij en bij mijn laatste zwangerschap besloot ik het anders te doen: in de buurt zat een nieuwe verloskundige (een andere dan bij mijn eerste twee kinderen) die bij iedere afspraak een echo beloofde. Ze had het apparaat staan en bleef graag ook visueel op de hoogte van de groei van de baby’s. Ik schreef me opgetogen in: deze zwangerschap zou ik genieten van iedere paar weken beeld van mijn kleintje!
Lees ook:
Wat als je geen goed nieuws krijgt bij de twintig-wekenecho
Maar ik kwam al gauw van een koude kermis thuis. Want waar het me helemaal fantastisch leek om zoveel beeldmateriaal van mijn kind te hebben, bleek al snel dat er een groot nadeel kleefde aan zoveel checks.
GUO
Mijn kindje bleek namelijk een abnormaal groot buikje te hebben tijdens de echo van 18 weken. Zijn (we hadden inmiddels al een aantal keer bevestigd gekregen dat we een zoontje verwachtten) hoofdje bleek echter wat achter te blijven in groei ten opzichte van andere kindjes van die termijn. Na de 20-wekenecho - waarop hetzelfde werd geconstateerd - werden we doorgestuurd voor een GUO (een uitgebreide 20-wekenecho door een gynaecoloog, red.) in het ziekenhuis. Die zag echter niets raars aan ons kindje en verklaarde hem gelukkig helemaal gezond! Wat een opluchting na een aantal dagen in spanning gezeten te hebben!
Altijd een groeiafwijking
Ook op latere echo’s was er iedere keer wel iets ‘mis’. De groei van mijn zoontje bleef achter, of liep juist te ver voor. En op het laatst werd een keer onterecht gemeten dat ik te weinig vruchtwater zou hebben. Hoe langer de zwangerschap duurde, hoe ongelukkiger ik werd van al die echo’s. Op een gegeven moment heb ik besloten dat het genoeg was. Ik wilde geen metingen meer na 32 weken, omdat ik er steeds bang van werd dat er iets mis zou zijn.
Uiteindelijk is mijn zoon met een prachtig geboortegewicht van 3523 gram geboren. Wat wás ik opgelucht toen hij uiteindelijk - gezond en wel - op mijn borst gelegd werd! Ik heb tijdens mijn zwangerschap vaak het gevoel gehad dat al die metingen steeds voor een vertekend beeld zorgden. Baby's groeien nu eenmaal niet in één rechte lijn, maar ze maken groeispurts door en momentjes waarop ze even wat minder hard groeien. Als je iedere keer een momentopname maakt, zitten er wel eens meetafwijkingen in. En juist daar werd ik zenuwachtig van.
Volgende zwangerschap
De wens voor een vierde kindje is nog wel aanwezig, maar ik ga op hangende pootjes terug naar mijn oude verloskundigenpraktijk. En al die extra echo’s? Die zal ik - als het me ooit gegund is om weer een kindje te mogen dragen - dankbaar afwijzen.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (8) Stuur een bedankje