Waarom het moederschap meer invloed op je carrière kan hebben dan verwacht

Waarom het moederschap meer invloed op je carrière kan hebben dan verwacht
  • in Moeder
  • 0
  • 524
  • 16/07/2024

Hoe vergaat de combinatie moederschap en je carrière jou? Gaat het zoals je had gepland of is het compleet anders dan je had verwacht? Postpartum-deskundige Tilda komt het vaak tegen in haar praktijk: dat het moederschap meer invloed op je carrière heeft dan verwacht. Ze schreef dit blog erover.

Voordat je mama wordt, heb je vaak een bepaald beeld van hoe je het wil gaan doen als je straks eenmaal bevallen bent. Veel moeders die ik zie in m’n praktijk zeggen: "Ik dacht, dat werken doe ik er wel even bij. In de werkelijkheid valt dit vaak toch een beetje tegen. Omdat het moederschap an sich al meer dan een fulltimebaan is. Daar is serieus onderzoek naar gedaan. Het moederschap is meer dan anderhalf fte. Laat die even binnenkomen. Dus als je daar je normale werk nog bij optelt, zit je al snel aan twee fulltimebanen. Ja, dus ook als je parttime werkt. Logisch, dat je dan wellicht andere keuzes gaat maken, dan je van tevoren had verwacht.

Moederschap combineren met werk

Ik zie veel moeders die struggelen met het combineren van hun werk met hun gezin. Dat is heel begrijpelijk, want de druk ligt hoog op ons mama’s. We moeten zoveel; ballen hoog zien te houden, het is soms gewoon even niet te doen.

Voor sommige moeders verloopt de transitie van werkende vrouw naar werkende moeder heel soepel. Ze pakken hun werk na de bevalling weer op, alsof er niets gebeurd is. Voor andere mama’s is deze overgang ingewikkelder. Sommige moeders voelen minder affiniteit met hun baan als voordat ze moeder werden. Andere moeders merken dat hun prioriteiten anders liggen en ze eigenlijk minder tijd aan hun werk en meer tijd aan hun gezin willen besteden. Allemaal heel goed te begrijpen, als je het mij vraagt.

Die eeuwige spagaat

Ik denk dat het belangrijk is, dat nieuwbakken moeders weten dat het oké is als je het moeilijk vindt om je carrière en je gezin te combineren. Dat die eeuwige spagaat van schuldgevoel naar je kindje(s) toe heel normaal is. Je wilt niet falen op je werk, maar je wilt je gezin ook niet tekortdoen. Deze spagaat zie ik veel bij moeders in m’n praktijk. Ze willen het allemaal zo graag goed doen. Perfectionisme heeft vaak de overhand en hierdoor leggen deze mama’s de lat onmogelijk hoog voor zichzelf. Mijn advies is: leg die lat een stuk lager voor jezelf. Goed is ook goed genoeg. Minder werken, maakt je niet minder belangrijk, succesvol. Als jij deze keuze maakt, omdat je meer tijd wil spenderen aan je gezin: go for it! Daar is niks mis mee.

Werkgevers moeten meer meedenken

Soms willen werkgevers bovenstaande niet faciliteren om allerlei redenen. Veel mama’s lopen tegen een ongelijke behandeling aan of krijgen het gevoel dat hun manager hen niet kan of wil begrijpen. Ik vind dit enorm schrijnend om te zien. Want, moeder worden is een enorme verandering in je leven. Je moet jezelf weer helemaal opnieuw uitvinden. Je rol als mama eigen zien te maken, de verantwoordelijkheid voor je kindje in goede banen leiden en ondertussen slaap je vaak bar weinig. Dit alles zou ervoor moeten zorgen dat er meer compassie komt vanuit werkgevers; om moeders op een veilige en laagdrempelige manier weer hun werk op te laten pakken. Zorg bijvoorbeeld voor goede, verwarmde ruimtes waar moeders kunnen kolven. Hanteer soepelere werkuren als hun kindje ziek is of eerder moet worden opgehaald van de opvang. Zodat mama’s minder het gevoel hebben in die spagaat te zitten.

Je hoeft je niet schuldig te voelen

Voor jou, lieve mama, is het belangrijk dat je weet dat je niet schuldig hoeft te voelen als je weer aan het werk wilt gaan. Hoe begrijpelijk dat schuldgevoel ook is, het is zo niet helpend. Je doet je best, meer kan je niet doen.

Het is niet zo zwart wit, je hoeft niet per se een carrièretijger te zijn en een perfecte mama. Je kan ook een stapje terug doen en de lat wat lager leggen voor jezelf of langer ouderschapsverlof opnemen als dat mogelijk is. Je hoeft niet constant al die ballen hoog te houden, lieve mama. Sterker nog: laat er maar eens een paar vallen. Je zal merken, dat de wereld niet vergaat. Dat men je geen slechte moeder vindt. Je bent gewoon menselijk, net als wij allemaal.

Wil je hulp?

Merk je dat je moeite hebt om jezelf terug te vinden na de bevalling? Vind je de overgang terug naar werk ingewikkeld? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

Lees ook:

De 9 mooiste lessen die ik leerde van 9 jaar moederschap
10 redenen om als moeder te gaan of te blijven werken

Beeld: Canva

Lekker luisteren: BabyBytes bevallingsverhalen podcast

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50