Waarom het oké is om soms angst te voelen

Waarom het oké is om soms angst te voelen
  • in Moeder
  • 0
  • 4740
  • 22/02/2018

Veel moeders die ik zie in mijn praktijk, zijn vaak angstig. Omdat ze bang zijn dat hun kindje iets overkomt. Of dit nu is, door hun toedoen of die van een ander: de angst is echt en alomvattend aanwezig.

Als je vaak leeft in angst, heb je een niet aflatend gevoel van opgejaagdheid, je hebt regelmatig hartkloppingen en je slaapt slecht. Dit laatste verergert het probleem ook nog eens. Als je slecht slaapt (en dan heb ik het niet over drie nachten), vermindert onder andere je relativeringsvermogen. Dit vermogen heb je soms even heel hard nodig, als je in paniek bent. Omdat het je kan kalmeren en weer met beide benen op de grond zet. Als je niet of weinig slaapt, gaat dit relativeringsvermogen op de schop en heb je dus nog meer last van je angsten. Hierdoor ga je ook  minder goed slapen, omdat je soms in paniek wakker schrikt ’s nachts. Voor je het weet, beland je in een vicieuze cirkel.

Lees ook het vorige artikel van Tilda:
5 dingen die elke net bevallen moeder vergeet
 

Drie manieren van angst

Vanuit de oertijd zijn we als mens geprogrammeerd om op drie manieren op angst te reageren: bevriezen, vechten of vluchten. Welke van de drie je ook (onbewust) kiest, je accepteert je angst niet. Je bevriest, vecht ertegen of rent ervoor weg. Dat is heel begrijpelijk, want angst voelt onaangenaam. Het is nu eenmaal geen fijne emotie om te ervaren. Logisch, dat je brein ervan weg wil gaan. Echter, op het moment dat je dit doet, negeer je eigenlijk het probleem en komt de angst uiteindelijk als een boemerang weer bij je terug. Soms heviger, dan dat de angst hiervoor was.

Wat is dan de oplossing?

De oplossing is, om ruimte te geven aan die angsten. Door ze te gaan accepteren voor wat ze zijn: emoties. Niks meer of minder. Het zijn 'maar' gevoelens die van tijdelijke aard zijn. Want ook die angst gaat weer voorbij. Niks is voor eeuwig, dus ook de angstige gedachten niet. Je kan leren om ze te gaan accepteren, in plaats er steeds voor te vluchten of ertegen te vechten. Ik weet hoe moeilijk het is voor moeders om hiermee om te gaan. Als ik mama’s laat kennismaken met mindfulness gaat er een wereld voor ze open. Want deze moeders worden niet alleen verlost van die verstikkende angst, ook kunnen ze er veel beter mee omgaan als ze ooit weer angstige of andere negatieve gedachten krijgen.

Het is normaal om soms bang te zijn

Het is dus oké om soms angstig te zijn. Het is niet het einde van de wereld. Sterker nog: het is volkomen normaal! Je bent mama geworden, je hebt een enorme verantwoordelijkheid gekregen voor je kindje(s) en dat is niet niks. Je wordt er dagelijks mee geconfronteerd en je doet er alles aan om er altijd voor je kindje(s) te zijn en ze te beschermen. Dat maakt je dus een heel goede moeder. Laat je niet stigmatiseren, je bent geen rare moeder als je af en toe angsten ervaart. Elke moeder heeft ze, maar niet elke mama praat erover. Doe dit wel! Begin er vandaag nog mee. Deel het met je partner, een goede vriendin, je zus. En als je merkt dat je er met hen niet uitkomt, mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we werken aan je angsten, zodat ook jij weer kan ontspannen en 's nachts lekker kan slapen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50