Waarom het woordje ‘straks’ zo krachtig is in de opvoeding

-
- in Opvoeding
- 1
- 452
- 5 dagen
Sommige woorden hebben meer impact dan je denkt. Ze kunnen troosten, geruststellen en zelfs de emotionele veerkracht van je kind versterken. Een simpel vijfletterwoord dat ouders helpt en kinderen sterker maakt? Straks.
Waarom ‘straks’ soms moeilijk voelt
Voor veel ouders is ‘straks’ een neutraal woord. Maar als jij bent opgegroeid in een gezin waar ‘straks’ betekende dat iets nooit gebeurde, kan het lastig zijn om dit woord te gebruiken bij je eigen kind. Misschien voelt het als afwijzing, een verbroken belofte of roept het herinneringen op aan vroeger. Veel ouders willen hun kind alles geven wat ze zelf hebben gemist en zeggen daarom liever meteen ‘ja’. Maar… altijd meteen toegeven helpt je kind niet. ‘Straks’ op de juiste manier gebruiken, leert kinderen iets heel belangrijks: geduld, vertrouwen en emotionele veerkracht.
Hoe ‘straks’ je kind sterker maakt
Stel, je kind vraagt om een koekje net voordat het avondeten op tafel staat. Meteen 'nee' zeggen, kan voelen als afwijzing. Toch maar toegeven om een driftbui te voorkomen, leert je kind dat wachten niet nodig is. Zeggen: “Ik snap dat je zin hebt in een koekje! We gaan nu eten, en na het eten is het koekjestijd.” Geeft erkenning én leert uitstellen.
Op deze manier helpt ‘straks’ bij:
- Frustratietolerantie: wachten is oké, ongemak is niet gevaarlijk.
- Uitgestelde beloning: kinderen die dit leren, hebben straks vaak meer zelfbeheersing en succes.
- Vertrouwen: ‘straks’ betekent écht straks. Je kind weet dat je beloftes nakomt.
- Duidelijke grenzen: jij hoeft niet altijd alles meteen te doen om je liefde te tonen.
Als ‘straks’ wél en niet werkt
Wel gebruiken als je het écht meent. Als je straks zegt, moet straks ook echt gebeuren, anders voelt het als een loze belofte.
Gebruik 'straks' niet als je kind verdrietig of bang is. In dat geval heeft je kind directe steun nodig, zoals: “Ik ben hier bij je. Je hoeft dit niet alleen te doen.”
‘Straks’ als een krachtig hulpmiddel
Voor sommige ouders voelt het misschien onnatuurlijk om ‘straks’ te zeggen, zeker als het hen vroeger pijn deed. Maar juist door het goed te gebruiken, kun je laten zien dat wachten niet betekent dat iemand je vergeet. ‘Straks’ kan staan voor vertrouwen, voor liefde, voor een opvoeding waarin je kind weet dat zijn of haar behoeften er echt toe doen.
Lees ook:
Alles over aangeboren afwijkingen
Open rug bij baby’s: dit is wat je als ouder wilt weten
Lekker luisteren: hypnobirthing
Bron beeld: Canva
Bron tekst: PsychologyToday
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje