Waarom ik niet voor een kraamfeestje heb gekozen
- Redactie
- in Baby
- 7
- 14626
- 10/05/2022
Je bent pas bevallen en op een roze- of blauwe wolk beland met je kleine wurm. Terwijl je herstelt van je bevalling, (borst)voeding onder de knie probeert te krijgen en oververmoeid bent door alle gebroken nachten staan je lieve familieleden en vrienden voor de deur te popelen om je kleintje te mogen ontmoeten. Ontzettend leuk, maar ook best heftig.
Tenminste, zo heb ik dat ervaren. Ik vond alles SCHITTEREND aan de eerste dagen met mijn kleintje en ik genoot volop. Maar ik was ook ontzettend overweldigd door de zorg voor dit kleine jongetje in combinatie met het herstellen van mijn zware bevalling. Ik ben dol op mijn familie en vrienden, dus ik wilde iedereen snel zien en ik genoot van het feit dat iedereen zoveel interesse in ons toonde. Toch vond ik de kraamvisite (elke dag vanaf dag 2, soms in meerdere shifts) ook wel eens zwaar. Koffie zetten als de kraamverzorgende er niet meer was, beschuit met muisjes smeren, alles opruimen na afloop. Ondertussen worstelen met de borstvoeding en het bevallingsverhaal vertellen. En dat zo ongeveer de gehele eerste maand.
Lees ook:
Lief kraambezoek: houd je aan deze regels! DANK!
Begrijp me dus niet verkeerd: ik vond het allemaal ontzettend gezellig en ik kijk er met een positief en warm gevoel op terug, maar ik vond het van tijd tot tijd ook wel heftig om zoveel visite te ontvangen. Toen ik dus zwanger was van onze tweede, bedacht ik dat ik het misschien anders aan wilde pakken. Ik besloot een kraamfeestje te overwegen in plaats van losse kraamvisite, om zo de stroom van bezoek iets in te perken. Toch kwam ik al snel tot de conclusie dat deze vorm van mijn kleintje voorstellen niet bij ons paste.
Kraamfeest of kraamborrel
Als je een kraamfeestje geeft, vraag je familie en vrienden om niet thuis langs te komen in de kraamweek of vlak daarna. Je organiseert ergens in de eerste maand van het leven van je kindje - als de uk geland is en jij iets bent hersteld - een feestje waarop je iedereen uitnodigt. Baby in een (reis)wiegje, de ruimte vol slingers en ballonnen, lekkere hapjes, drankjes en heerlijk bijkletsen. Het voordeel is dus dat je als ouders zijnde maar één keer kraamvisite krijgt en daarmee dus niet wekenlang iedere avond visite hoeft te ontvangen. Maar wat mij betreft zit er een groot nadeel aan een kraamfeest: ik vind het namelijk onpersoonlijk.
Uit ervaring weet ik dat vrienden en familieleden oprecht geïnteresseerd zijn en dolgraag willen horen hoe het gaat. Daarnaast willen ze in alle rust je kindje bewonderen en - heel misschien - zelfs even vasthouden. Op een kraamfeest is deze rust en persoonlijke aandacht niet echt mogelijk. Je begroet elkaar, het bezoek mag een blik in het wiegje werpen en een cadeautje afleveren. En dan moet je - afhankelijk van hoeveel visite je krijgt (ik heb een grote familie en veel vrienden dus wij zouden véél visite krijgen) - eigenlijk alweer door naar de volgende.
Ik heb zelf ervaring met één kraamfeestje waar het zoals hierboven beschreven is en ik vond dat gewoonweg niet heel erg gezellig. Al zullen er vast (misschien kleinschaligere?) feestjes zijn waar wél meer ruimte is voor één op één-contact.
Bron afbeelding: Style and Cheek
Kraamviste
Echt persoonlijk wordt het bij kraamvisite natuurlijk wel. Maar hoe voorkom je dat je avond aan avond, wékenlang visite hebt, als je snakt naar een avondje samen laveloos op de bank hangen?
- Bekijk wanneer je je fit genoeg voelt om visite te ontvangen en houd iedereen bij voorkeur de eerste paar dagen wat op afstand.
- Plan kraamvisite overdag in, als de kraamverzorgende er nog is. Het scheelt écht als je niet zelf beschuitjes hoeft te smeren!
- Combineer - waar mogelijk - wat bezoekjes. Vraag een aantal mensen die elkaar kennen tegelijk.
- Zorg in ieder geval dat je 's middags even inplant om zelf te kunnen rusten en dat je kraamvisite wat vroeger in de avond plant. Daardoor kan je hopelijk (als de baby dat toelaat ;-)) even bijslapen.
'Gelukkig' bleek de interesse voor onze tweede spruit uiteindelijk minder groot dan voor de eerste. De tweede keer kregen we dan ook aanzienlijk minder kraamvisite. Jammer, maar stiekem ook wel lekker rustig.
Waar hebben jullie voor gekozen? Een kraamfeestje of kraamvisite?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (7) Stuur een bedankje