Waarom is een au-pair zo fijn?
- Redactie
- in Opvoeding
- 2
- 910
- 29/01/2024
Eén van de geheime wapens die moderne ouders steeds vaker ontdekken, is de hulp van een au-pair. Maar wat is een au-pair precies, hoe kom je aan zo'n geweldige ondersteuning, en wat kan je verwachten van de betrokkenheid in je gezin?
Wat is een au-pair?
Een au pair is iemand die jou helpt met de opvoeding, het huishouden en de kinderen in het dagelijks leven. Deze (vaak) jongere persoon, vaak uit een ander land, komt in jouw huis wonen en helpt met dagelijkse taken, waaronder de zorg voor je kleintje. In ruil daarvoor krijgt een au-pair de kans om deel uit te maken van jouw gezin en hun taalvaardigheid te verbeteren. Het is een dus win-winsituatie voor beide partijen!
Hoe kom je aan een au-pair?
De zoektocht naar de perfecte au-pair begint met een erkend au-pair bureau. Hier kan je jouw wensen en behoeften bespreken, zodat zij de ideale match voor jouw gezin kunnen vinden. Denk aan het delen van jouw verwachtingen, de gewenste duur van het verblijf, en eventuele specifieke taken die je graag gedelegeerd ziet. Het selectieproces is een kans om een nieuwe vriend(in) voor het leven te vinden, iemand die niet alleen voor je kinderen zorgt, maar ook een waardevol lid van je gezin wordt.
Wat doet een au-pair precies?
Je vraagt je misschien af wat een au-pair nu eigenlijk precies in huis doet. Naast de gebruikelijke kinderopvangtaken, zoals het spelen, voorlezen en helpen met huiswerk, kunnen ze ook lichte huishoudelijke taken verrichten. Denk hierbij aan het bereiden van eenvoudige maaltijden, het helpen met opruimen en het ondersteunen bij de dagelijkse routine. Het belangrijkste is dat ze een helpende hand bieden, waardoor jij meer qualitytime met je kleintje kunt doorbrengen.
Voorwaarden
In Nederland gelden strikte voorwaarden voor au-pairs en gastgezinnen. Een au-pair moet tussen de 18 en 25 jaar oud zijn, mag niet getrouwd zijn of eigen (pleeg)kinderen hebben en mag niet eerder een uitwisselingsvisum in Nederland hebben gehad. Voor een gastgezin geldt dat het uit minimaal twee personen moet bestaan, ingeschreven moet zijn in het basisregistratie personen (BRP), en de au-pair moet zich ook op dit adres inschrijven en wonen. De leden van het gastgezin moeten de Nederlandse nationaliteit hebben of een geldige verblijfsvergunning, en de au-pair mag geen familielid zijn van het gastgezin. Het gastgezin moet ook voldoen aan de inkomenseis.
Voorwaarden op taken
Wat betreft taken zijn er ook voorwaarden voor au-pairs. Ze mogen geen bijzondere zorgtaken uitvoeren, zoals taken die normaal gesproken door een verpleegkundige worden gedaan, en mogen alleen lichte ondersteunende huishoudelijke taken verrichten. Wat betreft werktijden heeft een au-pair recht op maximaal 30 uur per week, maximaal 8 uur per dag, en minimaal 2 vrije dagen per week. De overeengekomen uren en taken moeten worden vastgelegd in een schema.
Erkend bureau
Voor het aanvragen van een au-pair visum in Nederland is het noodzakelijk om dit via een door de Immigratie- en Naturalisatiedienst erkend au-pair bureau te doen. Het is van belang om deze voorwaarden goed in acht te nemen om een soepele en wettelijke samenwerking tussen een au-pair en het gastgezin te waarborgen.
Heb jij een au-pair? Waarom heb jij voor een au-pair gekozen?
Lees ook:
Lea (41): ‘De au-pair had mijn halve garderobe meegenomen!’
5 mensen die je niet op je kind wilt laten passen
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje