Waarom je niet te lang je kinderwens uit moet stellen
- Redactie
- in Kinderwens
- 0
- 36448
- 11/12/2019
Er zijn altijd genoeg redenen te bedenken waarom je beter nog even kunt wachten met kinderen. Je bent net lekker carrière aan het maken bijvoorbeeld. Of je vriend en jij willen nog een mooie, lange reis maken naar Thailand, Zuid-Amerika of Australië. Of jullie willen simpelweg nog even genieten van elkaar; zonder strakke slaapschema’s en oppasbuurmeisjes die op het laatste moment afzeggen.
Bij Evelien (35) was dit bijvoorbeeld het geval. “Ik kwam pas vrij laat de vader van m’n kinderen tegen. Puur pech. Ik wist namelijk al heel m’n leven dat ik jong moeder wilde worden, maar op een gegeven moment was ik bang dat ik een OK-vrouw (Ongewild Kinderloos) zou worden toen ik op m’n 33e nog steeds als single door het leven ging. Ik zag mijn kinderwens steeds meer in gevaar komen, maar ik kon er vrij weinig aan doen behalve daten. Heel. Veel. Daten. Wat heb ik veel kansloze avonden op Tinder gezeten zeg! Uiteindelijk ben ik dat jaar de ware tegengekomen en gelukkig wilde hij ook snel kinderen dus na een halfjaar zijn we ervoor gegaan. En we hebben geluk gehad: binnen een halfjaar was ik zwanger - en heel erg opgelucht.”
Mijn tip? Hoewel je niet alles in je leven kunt plannen, probeer toch een beetje te kijken naar de lange termijn. Sukkel niet te lang aan met iemand van wie je weet: dat gaat niet de vader van mijn kinderen worden. Blijf niet denken: kinderen kan altijd nog. Want helaas, dit is gewoon niet het geval.
Lees ook:
Wacht niet te lang met eicellen invriezen
Vruchtbaarheidsproblemen
Want als jij eenmaal besluit om voor een kindje te gaan, wil het niet zeggen dat je binnen drie maanden bij de verloskundige zit voor je eerste echo. Heb je jarenlang de pil geslikt? Dan zou het zomaar kunnen dat je lichaam van slag is en het bijvoorbeeld een jaar (!) nodig heeft om haar eigen cyclus weer op gang te krijgen. Dit is zeker niet altijd het geval, maar dit kan wel. Maar ook als je een regelmatige cyclus hebt, zijn er nog steeds tal van factoren waardoor je wellicht niet 1, 2, 3 zwanger wordt. Hoe vaak ik het wel niet om me heen zie dat relatief jonge en gezonde vrouwen uiteindelijk via IVF of hormooninjecties pas na een aantal jaren eindelijk een positieve zwangerschapstest in handen hebben... Om gek van te worden!
Manon (32) bijvoorbeeld kent het ontpilprobleem als geen ander. “Toen ik op m’n 31e stopte met de pil werd ik niet ongesteld. Ik had gehoord dat de dokter hier pas na een halfjaar wat mee doet, dus ik heb gewoon gelogen: na twee maanden heb ik een afspraak gemaakt en gezegd dat ik al een halfjaar met de pil gestopt was, maar nog niet ongesteld geworden was. Ik ben toen direct naar de gynaecoloog doorverwezen en uiteindelijk was ik na zeven maanden - via de natuurlijke weg - zwanger. Gelukkig, want ik voelde die biologische klok constant in m’n hoofd tikken, ook al riep ik nog zo hard dat het allemaal heus wel goed kwam. Van binnen maakte ik me ontzettend zorgen. Ik had overal gelezen dat je vruchtbaarheid na je dertigste heel erg afneemt. Inmiddels mag ik me gelukkig mama noemen.”
Wachtlijsten
Vooral als je de dertig gepasseerd bent, neemt je vruchtbaarheid inderdaad snel af. Vrouwen tot 30 jaar hebben ongeveer 25% kans om direct zwanger te worden. 30% raakt zwanger na drie maanden proberen en 80 tot 90% is binnen een jaar zwanger. Deze kansen zijn echter gehalveerd op je 35e en dalen nog verder zodra je richting de 40 gaat. Waarom? Je houdt steeds minder eicellen over; elke dag verdwijnen er eicellen in je lichaam. De kans wordt dus een stuk groter dat het langer gaat duren.
Daarbij is het zo dat als je echt het traject van IVF- of ICSI-behandelingen in moet, hier óók nog eens een wachtlijst voor is. Ook kun je natuurlijk maar één keer per maand bevrucht worden, wat maakt dat je gewoon vaak heel snel heel veel tijd kwijt bent. Tip: ga je richting de 35? Doe net als Manon en lieg tegen de dokter. Ga al wat eerder en zég dat je al een jaar bezig bent.
Zonder je bang te willen maken: denk op tijd na of je kinderen wilt en wanneer. Over het algemeen is het fijner als dat kleine hummeltje iets eerder komt dan verwacht, dan iets later...
Hoe is jouw ervaring hiermee?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)