Waarom kietelen dus helemaal niet zo onschuldig is...

Waarom kietelen dus helemaal niet zo onschuldig is...
  • in Kinderen
  • 15
  • 78823
  • 13/02/2017

We komen de laatste tijd regelmatig nieuwtjes tegen over hoe we om zouden moeten gaan met onze kinderen. Nieuwtjes waar we in het eerste opzicht geïrriteerd van worden, zoals dat je je kind beter geen kusjes op de mond zou moeten geven.

Maar er zijn ook nieuwtjes waar we, als we de inhoud eenmaal gelezen hebben, van moeten toegeven dat er misschien een kern van waarheid in zit. Laatst lazen we dan ook een artikel over waarom het voor kinderen niet fijn is om gekieteld te worden. We leggen je eens uit hoe dat zit.

Signalen negeren

Als een kind gekieteld wordt, gaat dat vaak gepaard met een hele hoop gelach en gekronkel. Kietelen is voor ouders een onschuldige manier van aanraken, net als stoeien of knuffelen. Maar sta je er wel eens bij stil dat je, tijdens het kietelen duidelijke signalen van je kind negeert? Als hij of zij “stop!” of “hou op!” gilt en jij denkt dat ‘ie het vooral heel erg grappig vindt, bijvoorbeeld?

Jennifer Lehr, journaliste van de Huffington Post zocht eens uit hoe onschuldig kietelen nu eenmaal is en ze kwam tot een toch wel schokkende conclusie. “Ik heb er altijd al een hekel aan gehad om gekieteld te worden, en dat heb ik nog steeds!” zegt Jennifer. Ze vergelijkt het met een machteloos gevoel om niet te kunnen communiceren en naar adem te moeten happen. Ook vond en vindt ze het vreselijk dat er niet naar je geluisterd wordt als je duidelijk ‘stop’ zegt. Veel ouders denken namelijk dat het kind het leuk vindt, dus gaan door. Evolutionair bioloog Richard Alexander verklaart ook dat als ouders te lang of te enthousiast kietelen, dat dit voor kinderen binnen no-time kan veranderen van een lolletje naar een erg angstige ervaring. 

Opstapje?

Psychotherapeut Tracy Lamperti gaat zelfs een stap verder: “Kietelen kan een op slinkse manier gebruikt worden als eerste stap voor seksuele mishandeling. Iemand die kwaad in de zin heeft, kan door te kietelen controleren hoe ver een kind zich over zijn of haar grens heen laat gaan. Iedere keer als we een signaal van een kind om te stoppen negeren, nemen we hem of haar gevoelens niet serieus. Soms met nare gevolgen waar we liever niet over willen nadenken.” Het is misschien vergezocht, maar er zit een kern van waarheid in...

Pijn

Ook werd er in 2013 een Duits onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat kietelen in onze hersenen een pijnsignaal losmaakt. Daarom ben je, als je gekieteld wordt, soms ook geneigd de kietelaar te slaan. Waarschijnlijk is het lachen om gekieteld worden een beschermingsmechanisme van ons lichaam om aan te geven dat we onderdanig zijn en ons overgeven.

Mag je dan helemaal niet meer kietelen? Op zich kan je kind aanraken een fijne manier zijn om te laten merken dat je van hem of haar houdt. Kietelen kan tot op zekere hoogte daar een bijdrage aan leveren. Maar luister goed als hij of zij aangeeft dat ‘ie wil dat je stopt. En vraag van tevoren even of je kind het goed vindt als je hem of haar kietelt. Leer je kind bovendien dat hij of zij stop mag zeggen (of eventueel een handgebaar mag maken) en dat jij dit respecteert!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (15) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50