Waarom liegen kinderen eigenlijk?

Waarom liegen kinderen eigenlijk?

Voor kinderen is het heel normaal om te liegen, soms over grote maar ook kleine dingen. Maar waarom liegen ze eigenlijk en wat kan je als ouder doen om er goed mee om te gaan? 

Verschillende redenen 

Kinderen kunnen liegen om heel veel verschillende redenen. Een kind liegt niet zomaar. Liegen heeft te maken met de fase waarin je kind zit of met angsten die je kindje heeft. Voorbeelden:  

  • Je kind is bang voor afkeuring (willen jou niet teleurstellen) 
  • Je kind wil dan door te liegen een straf voorkomen  
  • Ze zijn onzeker en doen en doet zichzelf anders voor dan ze zijn 
  • Het kan het zijn dat je kind aandacht wil krijgen door het liegen of zelfs een geheim moet bewaren 

Liegen hoort erbij 

Liegen is normaal en alle kinderen liegen weleens, dus schiet niet meteen in de stress als je kind gelogen heeft. Het hoort bij de ontwikkeling van je kind. Je kind probeert uit en leert daardoor heel veel. 

Straf ze niet, leer ze wel logische consequenties 

Zoals eerder werd verteld, liegen kinderen vaak om een straf te vermijden. Als je regelmatig straft, wekt dat lieggedrag in de hand. Je kind wil dan de straf ontlopen door te liegen. Laat je kind logische consequenties ervaren van z’n gedrag, maar straf niet. Door ze logische consequenties uit te leggen en te vertellen dat liegen niet gewenst is, werk je op lange termijn mee aan hun ontwikkeling. 

Zoek naar de oorzaak 

Probeer te ontdekken hoe het komt dat je kind liegt. Kinderen liegen niet zomaar. Praat erover met je kind. Doe dit op een rustige, betrokken manier zonder verwijten. Stel bij voorkeur geen vraag die met ‘waarom’ begint, zoals: “Waarom was je toen niet eerlijk?“. Want dan voelt je kind zich waarschijnlijk aangevallen en zal het niet antwoorden, of weer een leugen vertellen. Probeer een vraag die begint met ‘Hoe’, ‘Wat’ of ‘Waar’, zoals: 

  • Hoe kwam het dat je iets anders zei? 
  • Wat was er aan de hand? 
  • Wat dacht je? Wat ging er in je om? 
  • Waar was je bang voor? 
  • Wat zou er kunnen gebeuren als je het meteen gezegd had? 

Als je kind je iets vertelt, probeer dan altijd rustig te blijven. Kinderen liegen vaak omdat ze niet willen dat hun ouders boos worden. Probeer dit dus te voorkomen. Zelfs als je kind iets heel ergs heeft gedaan, luister rustig naar het verhaal van je kind en probeer je eigen emoties onder controle te houden. Blijf betrokken en probeer je in te leven in je kind. Zie de gebeurtenis als een leerervaring voor je kind en help je kind bij het bedenken van een oplossing. 

Geef het goede voorbeeld 

Vertel je kind dat jij eerlijk zijn belangrijk vindt en geef het goede voorbeeld. Lieg zelf niet en blijf altijd eerlijk. Leg je kind uit wat de gevolgen van liegen zijn. Als je kind liegt, weet jij niet meer wat waar is. Stel je voor dat er een keer echt iets ergs gebeurt en jij jouw kind dan niet gelooft? Dat zou heel vervelend zijn en daarom is het belangrijk om eerlijk te zijn. Benadruk dat jij het belangrijker vindt dat je kind de waarheid vertelt, dan dat het iets stoms of stouts heeft gedaan.  

Complimenten 

Geef complimenten als je kind eerlijk is. Vertel aan je kind dat je het fijn vindt dat hij of zij eerlijk is tegen je en dat je het waardeert. Vertel erbij dat je daardoor je kind beter kunt helpen. Liegen hoort er dus bij, op alle leeftijden. Als je kind af en toe liegt, hoef je je echt niet meteen zorgen te maken. Communicatie is key! 

Hoe ga jij om met je kinderen als ze liegen? 

Lees ook

13 parentingfails die we allemaal wel eens hebben meegemaakt
Voor het eerst zwanger: liegen tegen vrienden en familie!

Bron: psychogoed.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50