Het artikel is geplaatst

Waarom poepen tijdens bevallen geen taboe mag zijn

Waarom poepen tijdens bevallen geen taboe mag zijn

Rondom zwangerschap en bevallen zijn een aantal zaken hartstikke zeker: dat het soms ongemakkelijk kan zijn en dat in de meeste gevallen bevallen pijnlijk is, weten we allemaal eigenlijk wel. Maar toch zijn er een aantal andere zaken waarover vrijwel nooit gesproken wordt maar die er wel degelijk bijhoren en waar een vrouw zich allerminst voor hoeft te schamen.

Misschien wel het meest gênante onderwerp waar niet graag en al zeker niet vaak over gesproken wordt, is poepen tijdens de bevalling. Veel vrouwen die tegen de bevalling aanhikken maken zich hier druk om en vrijwel alle vrouwen die bevallen zijn, spreken hier niet of nauwelijks over. Maar is het normaal? Komt het bij elke bevalling voor? Kun je het tegenhouden? Kun je je erop voorbereiden? 

Poepen vrouwen altijd tijdens bevallen?

Het goede nieuws: Nee, niet altijd.

Het slechte nieuws: Het grootste gedeelte van de vrouwen doet het wél en over het algemeen heb je absoluut het gevoel van aandrang als je een baby probeert uit te persen. Er is logischerwijs ontzettend veel druk tussen de benen op het moment dat een vrouw een baby probeert uit te persen. De reden waarom het poepen tijdens de bevalling zo'n veelvoorkomend iets is, is omdat dezelfde spieren die normaal de stoelgang reguleren, dezelfde zijn als de spieren die ervoor zorgen dat een vrouw kan persen tijdens bevallen. Er staat tegelijkertijd extra druk op het rectum en de endeldarm als de baby door het geboortekanaal komt.

Geef het aan als je moet

Hoe raar het misschien ook klinkt en hoe weinig zin je erin hebt om dit hardop uit te spreken met een kamer vol mensen, geef juist WEL aan dat je moet poepen tijdens je bevalling. Je verloskundige of gynaecoloog zal alleen maar blij zijn, het betekent namelijk dat de baby eraan komt.

Laat het los, letterlijk en figuurlijk

Loslaten van je angst rondom dit onderwerp is echt heel belangrijk. Er zijn veel belangrijkere zaken rondom bevallen en de geboorte van nieuw leven zou iets heel bijzonders en moois moeten zijn. Vergeet niet dat iedereen dit al eens eerder gezien heeft, iedereen doet het en het hoort bij de natuur. Daarnaast ben je in ontzettend goede, professionele handen. Het komt vast niet dagelijks voor dat je je behoefte doet waar je partner bij is, maar de verloskundigen zorgen er altijd voor dat dit helemaal discreet gebeurt en zo snel mogelijk weer netjes in opgeruimd. Je druk maken over of je wel of niet zult poepen op het moment dat je weeën hebt kan ook nadelig effect hebben op het verloop van de bevalling. Proberen zoveel mogelijk te ontspannen heeft een beter effect op de weeën en de intensiteit daarvan. Het zou anders voor kunnen komen dat de ontsluiting niet vordert omdat jij zo gespannen bent. Laat het los dus!

Poepen na de bevalling

Ook na de bevalling blijft poepen vaak een gevoelig onderwerp. Veel vrouwen maken zich zorgen om die eerste keer toiletgang na de geboorte van hun kindje(s). Die eerste keer kan behoorlijk angstaanjagend zijn. Als je vaginaal bent bevallen heb je misschien hechtingen en de boel kan flink beurs en opgezet zijn. Dan is poepen echt het minste waar je zin in hebt op zo'n moment. Toch is het heel belangrijk om dit niet te lang uit te stellen. Probeer je er niet te druk om te maken en zodra je aandrang voelt ook meteen te gaan. Afgezien van de bevalling die je gehad hebt, is het belangrijk om in de meeste gevallen meteen te reageren op aandrang. Je wil absoluut voorkomen dat je geconstipeerd raakt.

Tips!

Probeer je niet druk te maken over hoe schoon te maken na de toiletgang. Ook daar kan de kraamhulp je prima bij helpen. Maandverband tegen het perineum houden kan helpen. Vergeet niet dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat je hechtingen lostrekt door je toiletgang, dat is namelijk iets waar veel vrouwen bang voor zijn. Verdere tips zijn nog om een vezelrijk voedingspatroon tot je te nemen en drink voldoende. Vooral vocht is een hele belangrijke.

Hopelijk hebben we bij nieuwbakken mama's wat angsten weg kunnen nemen. Het gebeurt niet altijd, je kunt er niets aan doen, in de verloskamer of onder de neus van een verloskundige is het de normaalste zaak van de wereld!

Vergeet nooit: Ook al poep je tijdens je bevalling, JE ZET NIEUW LEVEN OP DEZE WERELD! So what?!

Bron: mirror.co.uk

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Shrimp

    En tóch blijft het gewoon heel gênant en stom. Je hoeft ook echt niet te roepen ik moet poepen; ik heb persdrang volstaat ook wel. Zeker als je meerdere kids hebt gehad. Als je het niet wilt weten vraag dan gewoon of iedereen z’n waffel erover houdt die op de eerste rij zaten tijdens je bevalling. Wat niet weet wat niet deert. Je moet wel dezelfde kant op duwen , mocht je nooit eerder bevallen zijn. Het voelt wel hetzelfde.. tot de bekende “ ring of fire “ .. hoop niet dat je die doorgaans voelt als je naar het toilet moet 🙈😅.

  • Charliecharlie

    Ja je moet idd dezelfde kant op duwen! Dat was echt een lesje in de ervaring “bevallen” voor mij 😂 je denkt dat je moet persen in de richting van je vagina, maar dat is helemaal niet zo. Ging aanzienlijk sneller toen ik dat doorhad.

    Niet gepoept overigens. Beide keren niet. Geloof ik 🤪

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50