Nationale Voorleesdagen: waarom prentenboeken lezen zó ontzettend belangrijk is
- Betty
- in Opvoeding
- 2
- 8943
- 24/01/2018
Vandaag zijn de Nationale Voorleesdagen van start gegaan. Prinses Laurentien las deze ochtend in het Kinderboekenmuseum voor aan peuters en kleuters. Dat deed ze uit het prentenboek van het jaar 'Ssst, de tijger slaapt'. Ook andere bekende Nederlanders gaan voorlezen op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen. Doel van het initiatief is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Want prentenboeken lezen is zo ontzettend belangrijk!
Tijdens mijn studie aan de pabo werd me regelmatig het belang van voorlezen aan kinderen ingeprent. Als kleuterjuf heb ik dan ook heel vaak naar hartelust voorgelezen. Maar wist je dat voorlezen aan jongere kinderen - zelfs baby's - erg belangrijk is?
Lees ook:
Tips: de taalontwikkeling van je kind stimuleren
Mijn kinderen konden net aan hun hoofdjes zelfstandig omhoog houden, toen ik al begon met voorlezen. Een zacht boekje van Kikker, met een paar enkele woorden, werd al snel favoriet. Ik heb het honderden keren voorgelezen voor het slapen. Zó vaak, dat ik nog wel eens zwetend wakker word met de tekst in mijn hoofd.
Cijfers
Uit diverse onderzoeken blijkt dat we inderdaad braaf voorlezen aan onze kinderen: 90% van de kinderen tussen de 2 en 5 jaar oud worden voorgelezen. Toch is er ook ruimte van verbetering: slechts 30% van de ouders leest een baby voor. En dat terwijl dat dus eigenlijk hartstikke nuttig kan zijn!
De voordelen
Als je je kind wel eens voorleest, heeft dat diverse voordelen:
- Allereerst biedt voorlezen een momentje van exclusieve aandacht. Je kind vindt het heerlijk als jij als ouder echt even 100% aandacht voor hem of haar hebt.
- Door voor te lezen, komt een kind tot rust. Het kan fijn zijn om na een momentje van drukte op de dag, even samen een rustmomentje te pakken in de vorm van een boek. Ook kan voorlezen goed gebruikt worden om voor het slapen gaan lekker tot rust te komen.
- Voorlezen is onwijs belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind. Het kind leert nieuwe woorden die je zelf misschien niet zo snel zou gebruiken en het leert hoe zinnen in schrijftaal (en dat is soms echt anders dan gesproken taal) zijn opgebouwd.
- De fantasie van kinderen wordt geprikkeld. Sommige boeken spelen zich af in een wereld die niets lijkt op die van henzelf. Het is daarom ook een manier om de wereld van je kindje te verrijken.
- Een prentenboek kan opening tot een gesprek bieden. Zo kan je door middel van samen een boek te lezen over bijvoorbeeld de baby in mama's buik, of plassen op een potje, makkelijker uitleggen wat er aan de hand is.
- Kinderen zijn maar kort geconcentreerd. Door regelmatig voor te lezen, leren kinderen iets langer hun focus behouden. Dit komt later op school uiteraard ten goede!
- Als kinderen positieve ervaringen op doen met boeken, zijn ze later eerder geneigd om zelf ook te gaan lezen. Lezen hoort er dan gewoon bij en ze vinden het leuk.
En baby's voorlezen dan?
Baby's kunnen inderdaad nog geen verhalen volgen. Maar ze kunnen wel naar plaatjes kijken en woordjes leren. Boekjes met één plaatje per bladzijde en één woordje zijn voor baby's overzichtelijk en leerzaam. En het zal je misschien verrassen, maar kinderen vanaf ongeveer tien maanden kunnen wel al een simpel verhaaltje volgen. Vooral als het niet te lang duurt, kan dit een erg leuke manier zijn om lezen uit te breiden.
Waar moet je aan denken?
Voorlezen is dus leuk en belangrijk, maar er zijn een aantal puntjes waar je als ouder rekening mee kunt houden om het zo ontspannen mogelijk te laten zijn:
- Kies een boek uit dat wat thema, lengte en woordkeuze bij de belevingswereld van je kindje past. Ook belangrijk: kies een boek die je als ouder leuk vindt om te lezen. Als je het boek zelf niets aan vind, pakt dat hoe dan ook niet zo leuk uit voor je kind...
- Voorlezen hoeft echt niet alleen maar voor het slapengaan te gebeuren. Het kan ook erg leuk zijn om gewoon overdag even te lezen. Zorg er wel voor dat er geen afleiding is. Televisie uit, telefoons weg.
- Let op de reactie van je kind. Merk je dat de concentratie op is? Dan kun je proberen je kind weer bij het verhaal te betrekken door hem of haar iets op de tekeningen aan te laten wijzen. Sowieso is het kijken naar de prenten voor kinderen heel leuk. Oudere kinderen kun je bijvoorbeeld op details wijzen. "Oh, ik heb een konijntje gezien. Kan jij hem ook vinden?"
- Met oudere kinderen kun je lekker praten over een verhaal. Wat herkennen ze van de hoofdpersoon?
- Herhaling is goed! Kinderen vinden het meestal fijn om hetzelfde verhaal vaker te horen, zodat ze weten wat er komt. Ga hier lekker in mee. "Wil je het voor de achtste keer horen, schat? Prima!"
Prentenboeken zijn best prijzig...
Dat klopt, en dat is eigenlijk heel jammer. Gelukkig is er overal wel een bibliotheek waar je kinderen tot 18 jaar gratis kunt inschrijven. Een perfecte uitkomst voor ouders die niet veel geld kunnen besteden aan boeken. Ook een tip: wissel zo nu en dan wat prentenboeken uit met vriendinnen. Zo heb je weer een hele goed gevulde boekenkast, terwijl het je niets heeft gekost. De boeken die je na een maand weer terug ruilt, voelen voor je kind ook weer als nieuw aan!
Lees jij vaak voor?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje