Waarom snurk ik nu ik zwanger ben?

Waarom snurk ik nu ik zwanger ben?

Snurken, een zwangerschapskwaal waar weinig vrouwen over praten. Toch hebben ontzettend veel zwangere vrouwen hiermee te maken. Snurken tijdens de zwangerschap kan vervelend zijn en zorgen voor een vervelende nachtrust voor jou én je partner. Maar hoe komt het dat je ineens snurkt tijdens de zwangerschap? En wat kun je hier tegen doen?

Waarom snurk ik tijdens mijn zwangerschap?

Maar liefst één op de drie vrouwen heeft last van snurken tijdens de zwangerschap. Snurken tijdens de zwangerschap komt meestal door je zwangerschapshormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat je meer vocht vasthoudt in je lichaam. Vanaf week 15 neemt het vochtpercentage enorm toe, dit kan je bijvoorbeeld zien aan je opgezwollen enkels. Maar ook de slijmvliezen in je neus zwellen op door het vocht. Dit zorgt ervoor dat lucht lastiger door je neus gaat en je dus gaat snurken tijdens je nachtrust.

Wat zijn de gevolgen van snurken tijdens de zwangerschap?

Ten eerste kan een het gevolg van snurken zijn dat je moe wakker wordt. Je slaapritme wordt in de nacht verstoord en dit heeft invloed op hoe uitgerust je wakker wordt. Maar ook het slaapritme van je partner kan verstoord worden door jouw gesnurk. Dit kan bij je partner vermoeidheid opleveren maar ook irritaties. Daarbij is een verhoogde bloeddruk ook een gevolg van snurken. Hoe meer je snurkt, hoe hoger de bloeddruk kan oplopen.

Hoe stop ik met snurken tijdens mijn zwangerschap?

Er is gelukkig een aantal oplossingen om het snurken tijdens je zwangerschap te verminderen of zelf te laten stoppen.

  • Slaap niet op je rug. Als je op je rug slaapt ben je kortademig en is de kans op snurken groot. Ga daar voor in de plaats op je zij liggen om minder te snurken. Dit kan eventueel met een zwangerschapskussen ter ondersteuning;
  • Slaap met frisse lucht. Doe een raampje open in de nacht voor frisse lucht, dit zorgt voor een geventileerde kamer. Als je in een kamer slaapt met droge lucht is de kans op snurken groot. Zo kun je ook een luchtbevochtiger in je kamer zetten om het snurken te voorkomen;
  • Plak je lippen af met tape. Als je je lippen met tape afplakt kan je alleen maar door je neus ademen wat het snurken enorm kan verminderen;
  • Gebruik een anti-snurkbeugel. Een anti-snurkbeugel zorgt voor een betere doorstroming van de lucht naar de luchtwegen toe, wat snurken tegen zal gaan.

Snurken na de zwangerschap

Het kan zijn dat je na de zwangerschap nog steeds last hebt van snurken. Dit kan komen door gewichtstoename of door hormonale veranderingen. Ook hierbij kunnen de bovenstaande tips helpen. Merk je dat de tips niks doen en het snurken jou en je partner echt in de weg zit, dan kan je altijd naar de huisarts stappen voor medisch advies.

Heb jij ook tijdens de zwangerschap last gehad van snurken?

 

Lees ook: 

Moeders met slaapproblemen: er is een oplossing! 
Heftiger dan je denkt: als je kind bijzonder slecht slaapt

 

Bron: snurken & rustigenacht
Beeld: Canva

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50