Waarom veel oogcontact maken met je baby belangrijk is
- Redactie
- in Baby
- 0
- 4528
- 11/12/2017
Zit je wel eens met een half oog je Facebook-timeline te checken, terwijl je baby op schoot ligt en je 'op een grote paddenstoel' zingt? Tja, dat doen we allemaal wel eens. Maar, zo blijkt uit nieuw onderzoek; veel oogcontact met je baby maken, is érg belangrijk. Dus gooi die telefoon aan de kant en kijk je kleintje aan!
De communicatie met je kindje wordt vergemakkelijkt als je oogcontact maakt. Hierdoor kom je met je uk namelijk op dezelfde hersengolven en dat zorgt voor een diepere connectie. Deze 'hersensynchronisatie' zorgt ervoor dat baby's in staat zijn zo hun hun eerste sociale netwerk aan te leggen.
Lees ook:
Bijzonder: wat ziet een baby in het eerste jaar
Misverstand
Ook volwassenen onderling hebben baat bij oogcontact maken tijdens een gesprek. Dit zorgt er namelijk voor dat gesprekken die face-to-face plaatsvinden, veel minder vaak tot misverstanden leiden dan gesprekken door bijvoorbeeld de telefoon, e-mail of Whatsapp.
Voor het onderzoek, dat uitgevoerd werd door de universiteit van Cambridge, werden er aan 17 baby's video's vertoond. De kindjes kregen een kapje op die de hersengolven registreerden. Er werden video's vertoond van volwassenen die liedjes zongen. In sommige filmpjes keken de volwassenen de kinderen recht aan, in sommige filmpjes werd er weg gekeken en in sommige filmpjes werd er oogcontact gemaakt, maar met het gezicht iets afgewend.
Gezicht afgewend
Later werden de hersengolven van de baby's vergeleken met de hersengolven van de volwassenen die de liedjes zongen. En wat bleek nu? De hersengolven vertoonden de meeste overeenkomsten op het moment dat de volwassene de baby aankeek, maar mét het gezicht iets afgewend. Op deze manier is het namelijk extra duidelijk dat de volwassene echt opzettelijk naar de baby kijkt.
Later werd er ook een live-zangsessie gehouden. Ook nu bleek weer hoe belangrijk oogcontact was. De baby's die oogcontact konden maken met de zingende volwassene, bleek langer gefocust, begon te bewegen en maakte geluidjes.
Kortom: kijk je kind dus veelvuldig aan, hetzij met je gezicht iets afgewend.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)