Wanneer is een baby prematuur?
- Chantal
- in Baby
- 0
- 2136
- 16/11/2023
17 november is het de Wereld Prematurendag, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor vroeggeboorte. Maar wanneer is een baby prematuur? En wat kunnen de gevolgen zijn van een vroeggeboorte?
Elk jaar wordt maar liefst 7 procent van de baby's te vroeg geboren, dat komt jaarlijks neer op 11.000 prematuren.
Wanneer spreek je van prematuur?
Gemiddeld duurt een zwangerschap 40 weken. Er wordt van een normale zwangerschapsperiode gesproken bij een duur van 37 tot 42 weken. Als je voor 37 weken vroegtijdige weeën krijgt dan is de kans groot dat je kleine te vroeg wordt geboren. Je baby kan onvoldoende voorbereid zijn om ter wereld te komen en heeft medische hulp verzorging nodig.
Wat kan de oorzaak zijn van een vroeggeboorte?
Vaak is de oorzaak van een premature baby helaas nog niet bekend. Wel is de kans op een te vroeg geboren baby groter als je als eens eerder een vroeggeboorte hebt gehad. Maar ook bijvoorbeeld een operatie aan de baarmoedermond kan een oorzaak zijn, net als:
- meerlingzwangerschap,
- een te grote hoeveelheid vruchtwater (polyhydramnion),
- bloedverlies,
- te vroeg breken van de vliezen,
- slappe baarmoedermond (cervixinsufficientie) of
- overige ziekte van de aanstaande moeder.
Behandeling
Er zijn behandelingen om vroegtijdige weeën te stoppen, maar dat is afhankelijk van hoe lang je zwanger bent en hoe je gezondheid ervoor staat. Zo kan bedrust uitstel geven of weeënremmende medicatie.
Gevolgen voor een premature baby
Is jouw baby te vroeg geboren, dan kan dat gevolgen hebben voor zijn gezondheid. Zo kunnen premature baby's een grote kans hebben op ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.
Is jouw baby te vroeg geboren? Wij zijn heel benieuwd naar jouw verhaal en hoe het nu met je kind gaat. Mail jouw verhaal door dit formulier te gebruiken (kan ook anoniem!)
Lees ook:
BabyBytes-encyclopedie: vroeggeboorte
6 dingen die je pas weet als je een prematuur kindje hebt
Bronnen: BabyBytes-encyclopedie/Care4neo.nl
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)