Wat als je je laatste kind al hebt gekregen...
- Betty
- in Overig
- 0
- 8003
- 15/12/2016
Mijn hele leven lang heb ik uitgekeken naar het moment waarop ik kinderen zou gaan krijgen. Rondlopen met die bolle buik leek me meer dan magisch, een bevalling leek me een megamijlpaal en een kind opvoeden was een ultieme vorm van volwassen-zijn.
Inmiddels heb ik het punt bereikt waarop ik - naar alle waarschijnlijkheid - mijn laatste kind al heb gebaard. Het meisje is zes maanden oud en langzaam maar zeker sluiten we een heleboel fases af. De fase van de zwangerschappen ligt al achter ons, twee bevallingen heb ik doorstaan en ook de periode waarin we nieuwe baby moesten leren kennen is voorbij.
En nu?
Heel soms bekruipt me het gevoel van: en nu dan? Ik heb me altijd zo gefocust op het kríjgen van kinderen, dat ik niet echt heb nagedacht over wat voor enorm lang leven er nog na de voortplantingsfase komt. Maar de fase waarin we nu langzamerhand steeds meer in terecht komen, heeft ook een heleboel leuke aspecten.
Want als je weet dat je je laatste kind geboren is, kan je je op onderstaande dingen verheugen:
- Je maakt plannen over hoe je woonkamer er straks uit komt te zien, als de jongste geen gebruik meer maakt van de box. Weg met dat kreng en hallo ruimte!
- Baby’s zijn fantastisch, maar grotere kinderen zeker ook! Denk maar eens aan alle leuke dingen die jullie als gezin kunnen gaan doen als de kinderen wat ouder zijn: naar Disneyland (IK WIL DIT!), samen aan de eettafel spelletjes spelen, kinderfilms kijken op zaterdagavond onder een dekentje met een schaaltje popcorn, in de zomer elkaar natgooien met emmers water, discussies voeren, met elkaar lachen, noem het maar op…
- Je hoeft niet meer zwanger te worden! Dat kan je jammer vinden (want dat getrappel in je buik is wel ontzettend speciaal), maar het is stiekem toch ook wel heel relaxed dat je van je zwangerschapsgewicht af kan komen en dat het ook nooit meer terugkomt.
- Alle ontzwanger-ongemakkelijkheden hoef je nog maar één keer te doorlopen, daarna kan je bos haar weer aangroeien, kan je buik met een beetje geluk en hulp van de sportschool weer slinken naar haar oorspronkelijke vorm en ben je hormonaal weer redelijk in balans.
- Ooit weer minstens negen maanden zonder wijn, carpaccio, sushi en andere heerlijkheden? Tenzij je een of ander vreemd dieet gaat uitproberen hoeft dat niet! Proost!
- Er komt een dag waarop je je laatste luier zult verschonen. En er komt dus ook een dag waarop je niet meer een nier hoeft te verkopen om luiers te kunnen bekostigen en waarop je geen billen meer hoeft schoon te maken.
- Die middagdutjes zijn dan soms wel fijn (vooral als alle kinderen synchroon-slapen), maar je moet er toch altijd wel rekening mee houden. Als je geen kinderen meer hebt die ‘s middags naar bed moeten, kan je hele dagen er op uit om iets leuks te gaan doen!
- Hoe ouder je kinderen worden, hoe beter ze zich - met behulp van wat consequente opvoeding - gedragen in openbare gelegenheden. Uit eten met een baby en peuter is niet bepaald relaxed, maar uit eten met twee kinderen die snappen dat ze rustig aan tafel moeten zitten is dat wel. HOERA!
Lees meer: Ontzwangeren: je bent er nog niet, na de zwangerschap!
- Met een baby is je hele huis overgenomen door bijbehorende spullen: van de eerder genoemde box tot een kinderwagen, een buddy, een kinderstoel, een keukenkastje vol flesjes, plastic bakjes en lepeltjes en een luieremmer. Naarmate je kind ouder wordt, verdwijnen steeds meer van dit soort rommeligheden. En ook fijn: je kan een vaas met bloemen op tafel zetten en je hoeft niet meer panisch de kopjes warme koffie weg te zetten. Grotere kinderen weten dat ze moeten uitkijken.
- Ook fijn aan grotere kinderen: ze kunnen uitleggen wat ze willen. Waar baby’s soms urenlang huilen en peuters soms hysterisch gillen omdat ze iets willen waar jij geen weet van hebt, kunnen oudere kinderen je het vertellen. “Mama, ik wil de groene beker en niet de blauwe.” Ok is goed.
De komende maanden en jaren zal ik nog genieten van het feit dat mijn kinderen klein zijn. Ik zal de zoete geur van mijn dochters babyhoofdje opsnuiven en mijn peuterzoon elke avond extra dicht tegen me aan trekken als hij op de bank een filmpje wil kijken. Kan mijn treurig uitgedunde haar ondertussen weer lekker aangroeien, zonder dat zwangerschapshormonen daar nog een keer vat op krijgen!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)