Wat is birdnesting?

Wat is birdnesting?

Birdnesting, een vorm van co-ouderschap waarin de kinderen in het ouderlijk huis blijven wonen terwijl ouders om de beurt ‘in- en uitvliegen’ zoals vogels, lijkt voor veel gescheiden gezinnen de ideale oplossing tegenwoordig, maar is het dat ook?

Steeds meer gescheiden ouders kiezen voor birdnesting. Bij deze vorm van co-ouderschap blijven de kinderen in het vertrouwde ouderlijk huis, terwijl de ouders om de beurt in- en uitvliegen, net zoals vogels in een nest. Dit geeft de kinderen een vaste basis en voorkomt dat zij zich continu moeten aanpassen aan nieuwe woonplekken. Ouders hebben naast het ouderlijk huis hun eigen woonadres, waar ze verblijven wanneer ze niet bij de kinderen zijn.

Wat zijn de voordelen van birdnesting voor kinderen en ouders?

Birdnesting biedt veel voordelen, vooral voor de kinderen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

  • Stabiele woonplek: Door op één vaste plek te blijven wonen, behouden kinderen een gevoel van veiligheid en stabiliteit. Ze kunnen hun kamers, speelgoed, en schoolmaterialen op dezelfde plek houden zonder continu spullen te hoeven inpakken.
  • Minder stress voor kinderen: Heen en weer reizen tussen twee huizen kan voor kinderen vermoeiend zijn. Birdnesting voorkomt dit gesleep, waardoor kinderen zich kunnen focussen op hun dagelijkse bezigheden.
  • Rust en ritme: Een stabiele woonomgeving geeft kinderen de ruimte om hun eigen routines te behouden. Ze hoeven niet telkens opnieuw te wennen aan een andere omgeving.

Birdnesting kan ook voordelen voor ouders hebben, zoals minder discussies over spullen die verloren gaan tijdens het heen-en-weer reizen en meer overzicht in het leven van de kinderen.

Wat zijn de uitdagingen van birdnesting?

Hoewel birdnesting veel voordelen heeft, brengt het ook enkele uitdagingen met zich mee die ouders niet mogen onderschatten.

  • Extra kosten: Birdnesting vereist dat beide ouders een tweede woonplek hebben, naast de gedeelde ouderlijke woning. Dit betekent vaak dubbele woonlasten, wat financieel belastend kan zijn.
  • Blijven verbonden met de ex-partner: Omdat jullie de ouderlijke woning blijven delen, kan het emotioneel lastig zijn om echt afstand te nemen van elkaar. Dit kan het moeilijk maken om een nieuw leven op te bouwen.
  • Organisatorische uitdagingen: Birdnesting vraagt om strakke afspraken. Wie zorgt voor het huishouden in het ouderlijk huis? Wie betaalt welke kosten? Dit vraagt om duidelijke communicatie en een goed plan.

Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over wie wat doet en betaalt. Denk bijvoorbeeld aan hoe jullie samen spullen gebruiken en onderhouden en hoe jullie de kosten verdelen, zodat er geen onduidelijkheden ontstaan over wat gezamenlijke of privé-uitgaven zijn. En vergeet niet: ook het schoonhouden van het huis is iets waar je samen afspraken over kunt maken.

Maak een goede overweging voor jezelf en jouw gezin! Dat deze manier van leven voor een ander werkt betekent niet dat dit voor jou werkt.

Lees ook:

5 vrouwen vertellen waarom zij besloten te scheiden
Hoe vertel je jullie kind dat jullie gaan scheiden?

 

Lekker luisteren: podcast over vroeggeboorte

Beeld: Canva

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50