Wat is de POP-poli?
- Redactie
- in Kinderwens
- 0
- 1439
- 31/10/2022
Je leest hier misschien wel eens over lezeressen die tijdens hun zwangerschap naar de POP-poli in het ziekenhuis gingen. Niet alle zwangere vrouwen moeten naar de POP-poli.
POP is een afkorting van Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie. Het is een polikliniek in meerdere ziekenhuizen, waar specialisten op het gebied van psychiatrie, maatschappelijk werkers, verloskundigen en gynaecologen en kinderartsen met elkaar samenwerken in een team. Ze begeleiden patiënten met psychische klachten, een verstandelijke beperking, of een verslaving. Ook kun je er terecht als je in een moeilijke sociale situatie zit.
De deskundigen geven voorlichting en begeleiden je bij je kinderwens, zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Soms schrijven ze ook medicatie voor.
Medicatie
Als je psychische klachten hebt of al medicatie gebruikt voor psychische klachten, kan dat invloed hebben op de zwangerschap. Bovendien is een kind krijgen een grote gebeurtenis in het leven. Als je daar niet van kunt genieten, omdat je angstig bent, je depressief voelt of zelfs in de war kan raken, word je begeleid door de POP-poli. Misschien heb je tijdens of na een eerdere zwangerschap al psychische klachten gehad. Ook dan kun je bij de POP-poli terecht.
Bij de POP-poli kunnen ze je ook alles vertellen over de veiligheid van je medicatie voor de ongeboren baby of tijdens de borstvoeding. Als het nodig en mogelijk is, wordt de medicatie tijdens de zwangerschap voortgezet en eventueel aangepast. Ook met medicatie is het vaak mogelijk om borstvoeding te geven. Dit wordt voor de bevalling met je overlegd.
Verwijzing
Je hebt voor de POP-poli een verwijzing van de huisarts nodig. Je hoeft geen eigen bijdrage te betalen. Als je die hebt, krijg je bij de POP-poli eerst een intakegesprek. Dat is meestal met de gynaecoloog. Daarna volgt een gesprek met de psychiatrische arts of verpleegkundig specialist. Je algemene gezondheid wordt bespreken, je persoonlijke omstandigheden en je klachten.
Hierna overleggen alle deskundigen van de POP-poli met elkaar welke vorm van begeleiding je nodig hebt. Daarna krijg je een advies. Soms is dat eenmalig, soms is het een traject dat duurt tot de geboorte van de baby of daarna.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)