Wat is het kindgebonden budget en hoe vraag je het aan?

Wat is het kindgebonden budget en hoe vraag je het aan?

Veel ouders in Nederland hebben recht op het kindgebonden budget. Dit is een maandelijkse toeslag boven op de kinderbijslag. Wat het precies is en hoe je in aanmerking komt voor het kindgebonden budget, lees je hieronder.

Wat is het kindgebonden budget?

Het kindgebonden budget is een toeslag die je kunt ontvangen als je een kind hebt. Je kunt hiervoor in aanmerking komen als je kinderbijslag ontvangt en minstens één kind hebt dat jonger is dan 18 jaar. Ook als je een pleegkind of stiefkind hebt, kun je recht hebben op het kindgebonden budget.

Wanneer kom je in aanmerking voor het kindgebonden budget?

Je komt mogelijk in aanmerking voor het kindgebonden budget als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • Je hebt één of meer kinderen in het gezin die jonger zijn dan 18 jaar.
  • Je ontvangt kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning die recht geeft op toeslagen.
  • Je inkomen is niet al te hoog.

Welk bedrag ontvang ik?

Om te achterhalen welk bedrag je kunt ontvangen, kun je een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst. Hier zie je hoeveel geld je kunt krijgen en kun je meteen het kindgebonden budget aanvragen. Bij het berekenen van het kindgebonden budget wordt gekeken naar de volgende factoren:

  • Heb je een partner?
  • Wat is je inkomen?
  • Hoeveel minderjarige kinderen heb je?

Kindgebonden budget aanvragen

Het kindgebonden budget wordt automatisch uitgekeerd door de Belastingdienst Toeslagen, meestal een maand nadat je eerste kind is geboren. Je hoeft dit in principe niet zelf aan te vragen. In sommige gevallen moet je het echter wel zelf aanvragen, bijvoorbeeld als je kind bij jou is komen wonen maar nog bij je ex-partner staat ingeschreven.

Kindgebonden budget en co-ouderschap

Bij co-ouderschap geldt de regel dat degene die de kinderbijslag ontvangt ook het kindgebonden budget ontvangt. Door proefberekeningen te maken voor beide ouders kun je strategisch bepalen wie de kinderbijslag en het kindgebonden budget ontvangt. Meestal is het voordelig om de ouder met het laagste inkomen de kinderbijslag en het kindgebonden budget te laten ontvangen, hoewel dit kan veranderen als deze ouder een nieuwe partner heeft.

Tot wanneer ontvang ik het kindgebonden budget?

Je ontvangt het kindgebonden budget totdat je kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Als je meerdere kinderen hebt, stopt het kindgebonden budget wanneer het jongste kind 18 jaar is geworden.

Heb jij het kindgebonden budget ontvangen?

Lees ook:

Een baby is al duur genoeg: 15 tips om geld te besparen! 
Onderzoek: een meisje opvoeden is VEEL duurder dan een jongen!

Lekker luisteren: de keizersnede

 

Bron: consumentenbond & judex
Beeld: canva

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50