Wat is ‘toucheren’ en wat kun je verwachten?

Wat is ‘toucheren’ en wat kun je verwachten?

Toucheren is een essentieel onderdeel van de bevalling, waarmee de verloskundige bepaalt hoe ver de ontsluiting is gevorderd. Lees hier alles over het toucheren: wat het is, waarom en wanneer het gebeurt, en hoe je ermee om kunt gaan!

Wat is toucheren?

Toucheren is een inwendig onderzoek waarbij de verloskundige twee vingers in de vagina brengt om verschillende aspecten van de bevalling te controleren. Het onderzoek gebeurt altijd met jouw toestemming en de verloskundige draagt hierbij steriele handschoenen en gebruikt glijmiddel om het proces comfortabeler te maken.

Het doel van toucheren

  • Ontsluiting meten: de verloskundige controleert hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Dit geeft aan hoe ver de bevalling is gevorderd.
  • Baarmoedermond voelen: de verloskundige voelt of de baarmoedermond weker is geworden en of de baarmoederhals korter is geworden, wat duidt op de voortgang van de bevalling.
  • Vliezen breken: indien je vliezen nog niet gebroken zijn, kan de verloskundige dit tijdens het toucheren doen.
  • Indalen van de baby: de verloskundige controleert of het hoofdje van de baby voldoende is ingedaald in het bekken.
  • Ligging van je baby: tijdens het toucheren voelt de verloskundige of de baby in de juiste houding ligt, met het hoofdje naar beneden.

Wanneer wordt er getoucheerd?

Toucheren gebeurt meestal wanneer je het gevoel hebt dat de bevalling is begonnen, dus bij weeën. De verloskundige zal dan de ontsluiting controleren. Gedurende de bevalling wordt toucheren herhaald totdat je 10 centimeter ontsluiting hebt. Dit gebeurt om de twee tot vier uur, afhankelijk van de voortgang van de bevalling en je persoonlijke situatie.

Bijzondere omstandigheden

  • Gebroken vliezen zonder weeën: als je vliezen al gebroken zijn, maar je nog geen weeën hebt, wacht de verloskundige vaak met toucheren om infectierisico’s te minimaliseren.
  • Medische indicatie: als er een medische reden is, zoals bij een medische bevalling, kan toucheren iets vaker gebeuren.
  • Persdrang: bij persdrang controleert de verloskundige of je genoeg ontsluiting hebt om te gaan persen.
  • Tekenen van nood bij de baby: als de hartslag van je baby verandert of er andere tekenen zijn dat hij in nood is, kan de verloskundige via toucheren de noodzaak van ingrijpen inschatten.

Hoe voelt toucheren?

Toucheren kan oncomfortabel zijn, vooral als je gespannen bent. Het is belangrijk om tijdens het onderzoek zo veel mogelijk te ontspannen. Communiceer met je verloskundige als je pijn ervaart, zodat ze even kan stoppen en je de kans krijgt om te ontspannen. Het onderzoek is minder pijnlijk als het niet tijdens een wee gebeurt, dus geef het aan als je een wee voelt opkomen.

Ervaringen kunnen verschillen, zo ook bij verschillende BabyBytes-lezeressen:

‘‘Niet prettig maar niet pijnlijk. Het niet prettige was overigens ook vooral in het begin. Zodra ik meer ontsluiting had, werd het ook minder onprettig.’’

‘‘Hier met alle 3 de bevallingen geen pijn gehad bij het toucheren, en is door verschillende verloskundigen/ gynaecologen gedaan.’’

‘‘Meerdere malen getoucheerd, maar ik kan mij niet heugen dat het pijnlijk is geweest. Mijn advies: vertel het die verloskundige bij de nacontrole. Alleen dan kan zij er pas iets mee.’’

‘‘Ik vond het bij alledrie de bevallingen verschrikkelijk. En ik had allemaal verschillende verloskundigen.’’

Na het toucheren

Na het onderzoek kun je een beetje bloed verliezen. Dit is normaal en geen reden tot zorg. Neem contact op met je verloskundige als het bloeden erger wordt in plaats van afneemt.

Toucheren is dus een belangrijk hulpmiddel voor de verloskundige om de voortgang van je bevalling te monitoren. Hoewel het soms oncomfortabel kan zijn, helpt het de verloskundige om te bepalen wanneer je klaar bent om te persen en of er ingegrepen moet worden. Door goed te communiceren met je verloskundige en te proberen te ontspannen tijdens het onderzoek, kun je het proces zo soepel mogelijk laten verlopen!

Heb jij ervaring met toucheren? Zo ja, deed het pijn?

Lees ook: 

Ontsluiting: wat gebeurt er precies?
Annabel (30): ‘Binnen een uur naar volledige ontsluiting’

Bron tekst: miniandmom.nl
oudersvannu.nl
Bron beeld: Unsplash.com

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50