Wat kun je doen tegen wagenziekte bij je kind?
- Redactie
- in Kinderen
- 0
- 620
- 29/06/2024
De zomervakantie staat voor de deur en misschien ben je van plan om lekker met de auto op vakantie te gaan. Maar wat nou als je kind ontzettend wagenziek is? Lees dan gauw verder want wij hebben hieronder alle informatie die je moet weten over wagenziekte op een rijtje gezet.
Wat is wagenziekte?
Wagenziekte is de verstoring van het evenwichtsorgaan door bewegingen tijdens het reizen met een auto, vliegtuig of boot. Dit wordt ook wel reisziekte genoemd. Bij wagenziekte gaat het voornamelijk om reizen met een auto of vliegtuig. Reizen met een boot kan zeeziekte veroorzaken. Wagenziekte kan zich uitten door misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en overgeven. Dit komt bij kinderen tussen de twee en twaalf jaar oud het meest voor omdat hun evenwichtsorgaan in het oor nog niet helemaal ontwikkeld is.
De oorzaak van wagenziekte?
Wagenziekte wordt veroorzaak door een verstoring in het evenwichtsorgaan. De hersenen heeft informatie van je ogen, spieren en evenwichtsorgaan nodig bij beweging om dit goed te kunnen registreren. Als de evenwichtsorgaan geen duidelijke signalen aan de hersen geeft, kun je wagenziek worden. De wagenziekte kan nog erger worden als het kind niet de horizon kan zien of als de trillingen in de auto erger worden.
Wat moet je doen als je kind wagenziek is?
Hieronder staan zes tips om zo goed mogelijk voorbereid te zijn bij wagenziekte:
- Als je gaat reizen is het verstandig om je kind eten te geven dat licht op de maag valt. Probeer vet en zuur eten te vermijden. Koolzuurhoudende drankjes is ook goed om te vermijden voor een lange rit.
- De plaats van het kind in de auto of vliegtuig kan helpen bij wagenziekte. In de auto is voorin zitten de beste plek tegen wagenziekte omdat dan de horizon goed te zien is. In het vliegtuig is een plek dichtbij de vleugel prettig omdat daar de minste grote bewegingen zijn.
- Als je bestuurder bent van de auto helpt het om zo rustig mogelijk te remmen en op te trekken. Zo heeft het kind zo min mogelijk last van de verschillende bewegingen in de auto.
- In de nacht rijden, helpt het voorkomen van files. Door files te vermijden hoef je zo min mogelijk te remmen en op te trekken.
- Probeer je kind naar voren te laten kijken en niet naar benden. Een boekje lezen of naar een telefoon staren is dus geen goed idee.
- Zorg voor genoeg pauzes tijdens de rit, frisse lucht helpt tegen misselijkheid.
Wagenziekte bij je baby
Meestal beginnen kinderen van twee jaar pas last te krijgen van wagenziekte, maar in sommige gevallen kunnen baby’s ook last hebben van wagenziekte. Dit uit zich doordat de baby in de auto veel huilt, kwijlt, wit van kleur ziet en in sommige gevallen ook moet spugen. Probeer in dit geval te reizen als je baby slaapt. Neem voor de zekerheid ook een spuugdoek, vuilniszakjes en schoonmaakdoekjes mee als je weet dat je baby hier gevoelig voor is.
Wat zijn jouw tips tegen wagenziekte?
Lees ook:
Waarom ik als moeder niet op vakantie naar het buitenland wil
De eerste keer op vakantie met je baby: hoe pak je dat aan?
Bron: babywereld
Beeld: unsplash
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)