Wat kun je verwachten van de eerste keer consultatiebureau?
- MamaMiez
- in Kinderen
- 0
- 27825
- 16/11/2020
Michelle is een paar maanden geleden bevallen van haar eerste kindje. Voor ons schrijft ze af en toe blogs over hoe het haar vergaat als nieuwbakken moeder en de dingen die ze meemaakt. Zo is ze net als vrijwel alle nieuwe ouders voor het eerst naar het consultatiebureau geweest. Hoe zo'n eerste keer ongeveer verloopt en waar je rekening mee moet houden vertelt ze vandaag.
De eerste keer dat je kennismaakt met het CB is vaak een aantal dagen na de bevalling. Dan komen ze bij je thuis je kindje bekijken, nemen een gehoortest af en de alom bekende hielprik. Een week later komen ze thuis voor een intake-gesprek en geven ze uitleg wat het CB inhoudt en waar je, tussen de afspraken door, vragen kan stellen of informatie kunt vinden. Maar ook kun je vanaf vier weken tot vier jaar regelmatig op controle bij de verpleegkundige en artsen die hier werken. Als je kiest voor het inenten van je kindje gebeurt dat meestal ook hier.
Lees ook: Lezeressen vertellen over de meest vreselijke afspraak bij het consultatiebureau
Mijn eerste ervaring
We kwamen binnen en zetten de kinderwagen op de daarvoor bestemde plaats. Daarna konden we naar de 'omkleedkamer' Dit is een soort wachtruimte met verschoontafels waar je, je kindje kunt uitkleden zodat ze hem tijdens de controles goed kunnen bekijken. Daarna komt er een vepleegkundige die je helpt met het wegen en meten van je kindje. Dit word opgeslagen in je online-dossier. Zo kun je de groeicurves zelf thuis ook bekijken. Je moet niet vergeten een dekentje mee te nemen want ondanks dat het best warm is in de gebouwen, is het niet lekker om met een kleine, op luier na, naakte baby rond te lopen, waar allemaal andere mensen bij zijn, vind ik.
Als je aan de beurt bent stelt de arts eerst wat vragen over hoe je baby slaapt, hoe hij/zij drinkt en of er allergieën of astma in de familie voor komen. Dan gaan ze de reflexen testen, zoals grijp- en loopreflex. Ook worden de ademhaling en het hartje nog een keer goed beluisterd. Als dit gebeurd is en je de bevindingen van de arts besproken hebt, mag je, je kindje weer aankleden en moet je thuis de volgende afspraak inplannen. Dit is meestal dezelfde afspraak waar de eerste enting gegeven wordt. Bij sommige consultatiebureaus kun je ook ter plekke een nieuwe afspraak maken.
Meenemen eerste afspraak CB:
- Een doek of deken om je kindje in te wikkelen
- Het boekje van het CB wat je met de hielprik gekregen hebt
- Luiertas incl. inhoud!
- Je agenda
Wat is een consultatiebureau precies?
Een consultatiebureau binnen de jeugdgezondheidszorg wordt gefinancierd door de gemeente. Het verzorgt medische basiszorg en preventie bij alle kinderen van 0 tot 4 jaar. Het is een gratis instelling die adviserend werkt vanuit de eerste lijn (zonder voorafgaande verwijzing) en openstaat voor alle kinderen vanaf de geboorte. De consultatie wordt uitgevoerd door een consultatiebureauarts en een wijkverpleegkundige, ondersteund door een assistente. Een van de taken is het vaccineren van baby's en peuters/kleuters tegen onder andere difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Haemophilus influenzae en pneumokokken. Verder algemene controle van bijvoorbeeld heupen, indalen van testikels, ogen (scheelzien) en groei (lengte en gewicht). Daarnaast wordt de ontwikkeling (kruipen, zitten, staan en lopen) gevolgd onder andere via het Van Wiechenschema. De wijkverpleegkundige bespreekt daarnaast zaken als (borst)voeding en opvoeding.
De bezoeken aan het consultatiebureau vinden op vaste momenten plaats.
- 4 weken
- 8 weken
- 3 maanden
- 4 maanden
- 6 maanden
- 7,5 maanden
- 9 maanden
- 11 maanden
- 14 maanden
- 18 maanden
- 2 jaar
- 3 jaar
- 3 jaar en 9 maanden
Naast de vaste contactmomenten is het ook mogelijk om zelf tussentijds een afspraak te maken wanneer dat gewenst is. De meeste consultatiebureaus hebben wekelijks een vast inloopuur voor wegen en meten.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)