Wat te doen bij brandend maagzuur tijdens je zwangerschap?
- Redactie
- in Zwangerschap
- 2
- 883
- 26/01/2024
Een branderig gevoel in je maag? Of constant last van oprispingen? Dit kan een teken van brandend maagzuur zijn. Een ontzettend vervelende zwangerschapskwaal. Veel zwangere vrouwen hebben hier helaas last van. Gelukkig zijn er genoeg tips die de kans op brandend maagzuur kunnen verminderen.
Wat is brandend maagzuur precies?
Maagzuur is een stof die helpt bij de vertering van het voedsel in je maag. Dit zuur voel je normaal gesproken niet, omdat je maag een speciale beschermlaag heeft die tegen maagzuur kan. Als maagzuur omhoog in je slokdarm gaat, kan je wel een brandend gevoel krijgen, doordat je slokdarm geen beschermend laagje heeft voor maagzuur.
Wat zijn de symptomen van brandend maagzuur?
Brandend maagzuur kan je herkennen aan een brandend gevoel in je maag, je slokdarm of achter je borstbeen. Ook een zurige smaak in je keel, het opboeren van eten, oprispingen, misselijkheid en een opgeblazen gevoel kunnen een symptoom van maagzuur zijn. Helaas kan brandend maagzuur op elk moment van de dag omhoog komen, dit hoeft niet alleen na het eten van een maaltijd te zijn.
Waarom meer last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap?
In je zwangerschap heb je te maken met veranderingen van je hormoonhuishouding. Door de verandering van het hormoon progesteron wordt weefsel in je lichaam verslapt. Zo kan het klepje die normaal gesproken voedsel in je maag houdt, nu makkelijker opengaan. Maagzuur kan dus makkelijker omhoog in de slokdarm komen, omdat het klepje in de slokdarm dit niet tegenhoudt. Daarbij komt er ook meer maagzuur in de slokdarm door je baarmoeder die groeit. De baarmoeder drukt tegen de maag aan en het maagzuur wordt zo omhoog in de slokdarm geduwd.
Hoe voorkom je brandend maagzuur?
- Drink genoeg water per dag. Er wordt aangeraden om zeker 1,5 liter water te drinken. Dit kan je ook afwisselen met (groene) thee als je water drinken zat bent.
- Eet meer kleinere porties in plaats van één grote portie. Zo voorkom je dat je maag te vol gaat zitten.
- Eet je maaltijd rustig op en kauw het goed fijn voordat je dit doorslikt.
- Vermijd voedsel dat voor oprispingen kan zorgen. Dit zijn voornamelijk vettig eten, koolzuurhoudende dranken, pittig eten, citrusvruchten, chocolade, zuivelproducten, zure vruchtensappen en koffie.
- Zorg dat je niet plat gaat liggen als je net gegeten hebt. Als je maag vol zit, is de kans groter dat er brandend maagzuur omhoog komt in slokdarm als je plat gaat liggen.
- Buk met een rechte rug. Zak door de knieën als je wilt bukken. Zo stroomt het maagzuur niet je slokdarm in.
- Zorg voor zo min mogelijks stress en zoveel mogelijk rust. Stress kan zorgen voor brandend maagzuur.
- Slaap met een verhoogd hoofdeinde. Als je ’s nachts vaak last hebt van brandend maagzuur helpt het om het hoofdeinde zo’n 10 centimeter te verhogen. Dit kan ook met een paar extra kussens opgelost worden.
- Draag comfortabele kleding dat niet knelt of te strak zit. Vooral bij de maag is het fijn als je los zittende kleren draagt om brandend maagzuur te voorkomen.
Medicijnen tegen brandend maagzuur
Als je nog steeds last hebt van brandend maagzuur kun je er ook voor kiezen om medicatie te halen. Je hebt verschillende soorten medicijnen voor brandend maagzuur. Het ene medicijn helpt om de aanmaak van maagzuur te verminderen, en het andere medicijn helpt om het maagzuur minder zuur te maken. Medicatie die je zelf bij de apotheek of drogist kan halen zijn:
- Rennie
- Gaviscon
- Antagel
- Magnesiumhydroxide
Als je nog steeds veel klachten hebt van brandend maagzuur is het altijd verstandig om de huisarts te raadplegen. Zij kunnen je verder helpen en eventueel andere medicijnen voorschrijven.
Heb jij tijdens de zwangerschap veel last gehad van brandend maagzuur?
Lees ook:
Lastig: bloedend tandvlees als je zwanger bent
Dit zijn de eerste symptomen van een prille zwangerschap
Bron: kraamzus & zwangerenportaal
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje