Wat veroorzaakt een vals-positieve zwangerschapstest?
- Redactie
- in Overig
- 1
- 1640
- 02/05/2024
Het gebeurt niet vaak, een vals-positieve zwangerschapstest, maar het kan voorkomen. Wat zijn de oorzaken hiervan? Wat kan je doen als je een vals-positieve zwangerschapstest krijgt? Wat gebeurt daarna? In dit artikel wordt het uitgebreid verteld.
HCG
Als eerste, wat is een vals-positieve zwangerschapstest? Het woord zegt het al, de test geeft aan dat je zwanger bent maar dat ben je helemaal niet. Vrouwen maken hCG (humaan choriongonadotrofine) aan als ze zwanger zijn, dit is een hormoon. Als de test vals-positief is heeft de test hCG ontdekt in de urine.
HCG wordt eerst door het embryo aangemaakt in de eerste weken van de zwangerschap en daarna door de placenta. HCG zorgt ervoor dat er geen nieuwe eicellen aangemaakt worden en de bevruchte eicel zich kan implanteren.
Oorzaken
Hoewel van uit huis zwangerschapstesten voor 99% accuraat zijn, is er altijd nog die ene procent. Er is een aantal oorzaken van een fout-positieve zwangerschapstest, namelijk:
- Testfout: de zwangerschapstest kan defect zijn. De test kan bijvoorbeeld beschadigd zijn door hitte en water of de test is niet goed bewaard.
- Vroeg zwangerschapsverlies: er komt altijd een positief resultaat uit als er hCG in de urine is gevonden. Het resultaat is technisch gezien wel positief maar het kan zijn dat het een teken is van een miskraam, chemische zwangerschap of geen levensvatbare zwangerschap.
- Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: dit betekent dat een embryo zich buiten de baarmoeder bevindt. Helaas is het dan genoodzaakt om het embryo te verwijderen om de gezondheid van de desbetreffende persoon te beschermen.
- Medische aandoeningen: verschillende medische aandoeningen kunnen zorgen voor een vals-positieve zwangerschapstest. Hierbij kan er gedacht worden aan bijvoorbeeld een urineweginfectie, nierziekte en bepaalde soorten eierstokkanker.
- Medicijnen: medicijnen met anticonvulsiva, angst stillende medicijnen, antihistaminica, chemotherapie-medicijnen, diuretica, antipsychotica, methadon en medicijnen voor Parkinson.
Juiste manier
Het allerbelangrijkste is dat de test op de juiste manier wordt uitgevoerd. Dit is hoe een zwangerschapstest afgenomen moet worden:
Lees altijd de gebruiksaanwijzing want niet elke zwangerschapstest is hetzelfde. Zwangerschapstesten worden thuis uitgevoerd tijdens het plassen. Er kan over de test heen geplast worden of in een bekertje, om vervolgens de test een paar seconden in het bekertje te houden. Leg de test plat neer en dan is het afwachten. Wacht nooit langer dan aangegeven staat op de bijsluiter. Als er te lang gewacht wordt, is de uitslag van de test niet meer betrouwbaar.
Wat nu?
Hoogstwaarschijnlijk ben je zwanger, maar niet alle uitslagen zijn betrouwbaar. Als het een vals-positief resultaat blijkt te zijn, kan dit verontrustend zijn. Neem altijd contact op met de huisarts om de test te bevestigen en om eventueel tot een oorzaak te komen waarom de test vals-positief is. De test kan wel ‘echt’ positief zijn. De huisarts gaat waarschijnlijk nog een extra test uitvoeren om te kijken of er echt een positief resultaat is geconstateerd. Als het resultaat is bevestigd kan er een afspraak worden gemaakt met een verloskundige.
Heb jij weleens een vals-positieve zwangerschapstest gehad?
Lees ook:
Alles wat je over zwangerschapstesten wil weten (en meer)!
De eerste tekenen van zwangerschap (voor de test)
Beeld: Unsplash.com
Bron: Parents.com
24baby.nl
My.Clevelandclinic.org
Nutriciavoorjou.nl
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje