Wat vinden ze van hun eten: gezichtsuitdrukkingen van je baby
- Redactie
- in Baby
- 0
- 4000
- 09/11/2019
Vinden ze het nu lekker of niet? Omdat je baby dat nog niet met woorden duidelijk kan maken, is het voor een ouder belangrijk om de gezichtsuitdrukkingen van je baby te herkennen. Want dat kan heel wat vertellen over wat ze nu weer in hun mond krijgen…
Voedingsdeskundige, Alicia Fotheringham, en kinderspycholoog Caspar Addyman hebben de gezichtsuitdrukkingen van baby’s geanalyseerd zodat ouders precies weten hoe hun baby erover denkt als ze weer iets nieuws moeten proberen qua eten. Nu is dat soms niet heel moeilijk. Vooral als ze iets niet lusten, is dat meestal overduidelijk. Maar toch is het handig om de gezichtsuitdrukkingen op een rijtje te zetten.
Lees ook:
Zo leer je je kind gezond om te gaan met eten
De drie gezichtsuitdrukkingen als iets niet meteen favoriet is
Opgetrokken neusje: een opgetrokken neusje zegt iets dat ze iets niet zo heel lekker vinden. Geen echte afkeer, maar lekker is anders, zeg maar. Dus dat wil zeggen dat je baby ervoor openstaat om het nog een keer te proberen. De kans is groot dat na een paar keer proberen, het iets is wat je baby lekker gaat vinden. Dus geef niet op!
Ogen draaien/scheel kijken: als je de ogen een beetje ziet draaien of als je baby een beetje scheel gaat kijken dan wil dat zeggen dat dit eten niet meteen favoriet is. Maar ook dit is geen harde afwijzing, dus blijf het aanbieden.
Lage wenkbrauw: dit is een beetje een moeilijke. Het kan namelijk betekenen dat je kind niet meteen fan is van deze nieuwe toevoeging aan zijn dieet, maar het kan ook betekenen dat ze het lekker vinden. Dus ook hier weer: blijven aanbieden!
Verschillende smaken
Blijf je kind verschillende smaken aanbieden om te voorkomen dat hij een moeilijke eter wordt. Varieer zo veel mogelijk, ook al denk je dat sommige smaken niet meteen favoriet zijn. Het kan ook een reactie zijn, omdat het iets nieuws is.
Zoet en sappig: deze smaken zorgen meestal voor geen enkele probleem bij baby’s. Borstvoeding heeft beide eigenschappen dus als je over gaat naar andere producten die ook deze eigenschappen hebben, worden ze meestal makkelijk door je baby geaccepteerd.
Zuur: je kent ze vast wel: van die die video’s waarbij een klein kind bijvoorbeeld voor het eerst een citroen te eten krijg. Eigenlijk is het eenzelfde reacties als en volwassene iets zuurs krijgt te eten: je lippen trekken samen en je ogen ook. Als je baby deze gezichtsuitdrukking heeft, dwing hem dan niet meteen om verder te eten. Probeer het een andere keer weer.
Bitter: als je kind iets bitters probeert dan zal zijn mond waarschijnlijk een (beetje) opengaan. Het lijkt erop dat hij het niet lekker vindt, maar aan een bittere smaak moet je wennen. Het zit meestal in groene groenten. Het is even wennen, maar blijf het aanbieden. Op den duur raken ze er heus aan gewend.
Ja, nee, misschien…
Als het een ja is: dit is niet zo moeilijk om te herkennen. Als ze het lekker vinden dan zal een baby vooroverbuigen en met een open mond richting de volgende hap gaan.
Een absolute nee: vind je baby het echt niet lekker dan zal het vaak zijn mond dichthouden en zijn gezicht afwenden en naar achteren leunen. Kijk ook nog even goed of zijn gezichtsuitdrukking niet iets heeft van de drie omschrijvingen als iets niet meteen favoriet is, want dan kun je het een volgende keer nog een keer proberen.
Misschien: baby’s zijn van nature heel nieuwsgierig en willen graag alles proberen. Dus laat je niet afschrikken door een gezichtsuitdrukking van lichte verbazing. Gewoon nog een keer of een andere keer weer proberen. Dan komt het vast goed!
Bron: The Bump.com
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)