Wat zijn we er blij mee: ode aan de iPad!

Wat zijn we er blij mee: ode aan de iPad!

Een willekeurige situatie die in een doorsnee gezin regelmatig voorkomt: jij bent net uit je werk, je partner ook. De kinderen zijn opgehaald en er moet snel gekookt worden om te zorgen dat je kinderen straks gevoed en gebadderd naar bed kunnen. Maar terwijl jij met 300 kilometer per uur de aardappels staat te schillen slaan je oogappeltjes elkaar de hersens in, wordt er 80 keer 'mama' geroepen in twee minuten of hangen ze jammerend aan je been. 

Mijn vriend, de iPad

Ik zou nu een heel nobel betoog kunnen houden over hoe ik mijn schatjes een krat onbewerkte, biologische houten blokken voor zet en dat ze daar vervolgens eindeloos kastelen mee bouwen tot het eten op tafel staat. Dat zou ik kunnen doen, maar dat zou niet helemaal eerlijk zijn. De waarheid is namelijk dat ik ze op zo’n spitsuur-moment meestal de iPad in handen druk. Ik zet een spelletje aan of Netflix (en de app-vergrendeling zodat ik niet eindig met een of ander Congolees dialect als standaardtaal). 

Schuldgevoel

Met deze rechthoekige vriend in handen zijn de kindjes zoet, kan ik ongestoord en rustig koken en eindigt de gehele familie uiteindelijk blij aan tafel. Toch voel ik me altijd een beetje schuldig en ‘makkelijk’ als ik een situatie op deze manier oplos. Alsof het eigenlijk verkeerd is om de iPad te geven en mijn kindjes in een ideale situatie wél met die krat onbewerkte, biologische houten blokken zouden moeten spelen. Daarom wil ik in met een aantal argumenten pleiten vóór de iPad. We krijgen immers al vaak genoeg te horen dat ze er te veel mee spelen!

1. ‘De iPad is niet educatief verantwoord!’

Oké, ik voel ook in een rap tempo mijn hersencellen afsterven als mijn dochters naar de Lawaaipapegaai van Peppa Pig kijken. Is dat leerzaam? Nee. Maar is het noodzakelijk dat álles waar onze kinderen zich mee bezig houden leerzaam is? Hebben we niet allemaal ook af en toe ontspanning nodig, juist om beter te kunnen leren op andere momenten? Overigens kun je voor je kind best een gevarieerd en leerzaam aanbod op de iPad zetten. Er zijn zat puzzel-appjes, zoek-apps en apps waarbij ze over dieren leren. Die zijn best leerzaam. Ik wissel de apps regelmatig af en speel soms ook mee zodat ik kan zien wat ze doen en wat ze spelen. 

2. ‘Al die schermen, ze krijgen er vierkante ogen van!’

Wat mij betreft zit er niet veel verschil tussen de iPad of de tv. Onze generatie keek vroeger ook regelmatig tv en ik heb niet het idee dat we daar minder van zijn geworden. Maar omdat de iPad relatief nieuw is, is het wat onbekender en krijgt het daardoor sneller het stempel ‘slecht’. Ik denk zelfs dat de iPad (met een gevarieerd aanbod aan apps) beter kan zijn dan de tv, omdat er met de iPad ook interactie plaatsvindt en je kind dus actief meedoet. 

3. ‘Je kind een iPad geven, dat is geen opvoeden!’

Dit zei laatst écht iemand tegen me, toen ik mijn kind liet spelen met de iPad terwijl ik een telefoongesprek moest voeren. Kan een iPad onderdeel zijn van een normale opvoeding zijn? Naar mijn idee kan dat zeker. Ik denk zelfs dat het eerder slecht is om je kind volledig weg te houden bij digitale invloeden. Ze gaan er vroeg of laat in hun leven toch mee te maken krijgen omdat het niet meer is weg te denken uit de maatschappij. Dan kun je er beter als ouders al voor zorgen dat ze kennis maken met het apparaat onder jouw begeleiding, zodat het op een verantwoorde manier gebeurt. 

Lees meer: Dit ziet je kind, als je hem vrij laat op YouTube. En je bent daar lang niet altijd even blij mee...

Regels opstellen

Na dit iPad pleidooi wil ik nog wel even opmerken dat ik er natuurlijk geen voorstander van ben om kinderen de gehele dag achter de tablet te parkeren. Absoluut niet zelfs. Maar ik ben er ook geen voorstander van om de iPad als ‘Apparata non Grata’ te beschouwen. Kijk waar je je prettig bij voelt en maak regels zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Dit zijn onze regels thuis:

  • Niet langer dan een uur per dag op de iPad
  • Regelmatig kijk ik of er nieuwe leuke apps toe te voegen zijn, zodat het een beetje uitdagend blijft
  • Ik speel regelmatig mee met de kindjes zodat ik weet wat ze leuk vinden en waar ze graag mee spelen. Daar kan ik dan ook weer het aanbod van apps op aanpassen ☺

Het kind geniet, de ouders hebben een rustmomentje en daarna kan het hele gezin er weer tegenaan. Heerlijk toch?

Spelen jouw kinderen graag op de iPad?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Esther, 29, is getrouwd en moeder van twee prachtige dochters. Ze is online redacteur bij een bekend tijdschrift voor kinderen en in haar vrije tijd schrijft ze vaak en graag. 

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50