Waterpokken bij mijn kindje: dit moet je weten.
- Redactie
- in Baby
- 1
- 17594
- 27/01/2022
Iedereen vreest ze, waterpokken! Als je blaasjes tussen de haren op het hoofd van je kindje ziet, weet je het zeker: je kind heeft waterpokken. Dokter Leenarts vertelt meer over de symptomen, behandeling en gevaren van de waterpokken.
Blaasjes op het hoofd
Soms is het lastig vast te stellen, want het ene kind heeft maar een paar blaasjes en rode vlekjes op het lichaam, het andere heeft er honderden. De blaasjes kunnen ook in de mond zitten en onder de luier. Maar de blaasjes op het hoofd zijn altijd een goede indicatie.
Klassieke kinderziekte
Hoewel het geen officieel genummerde ziekte (zoals de vijfde of zesde ziekte), hoort ook waterpokken in het rijtje van de klassieke kinderziektes thuis. Waterpokken wordt veroorzaakt door het Varicella Zoster virus. Dit is zeer besmettelijk via directe aanraking, maar ook via de lucht, zelfs op grote afstand. Al voordat de eerste blaasjes ontstaan, is je kindje besmettelijk. Zodra de blaasjes zijn ingedroogd, is de besmettelijkheid voorbij. Meestal duurt dit zo’n vijf tot tien dagen.
Symptomen
De eerste symptomen treden zo’n tien tot twintig dagen na de besmetting op. Bij de meeste gezonde kinderen kan waterpokken geen kwaad. Soms hebben ze koorts en voelen ze zich er absoluut niet lekker door. Bezoek bij twijfel altijd een huisarts!
Niet krabben!
Probeer te voorkomen dat je kind aan de waterpokken krabt. Dat vergroot namelijk de kans op infecties en littekens. Maar ja, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan! Het kort knippen van de nageltjes maakt het krabben een stuk moeilijker. Je kindje mag met waterpokken gewoon onder de douche of in bad. Het spreekt voor zich dat je de huid van je kind voorzichtig moet afdrogen of nog beter droog moet deppen.
Tip! De verkoelende lotion van Dr. Leenarts kun je goed gebruiken als je kindje last heeft van waterpokken. De lotion werkt jeukverstillend, verzorgt de huid en droogt de blaasjes in.
Is waterpokken gevaarlijk voor kleine baby’s?
Wanneer je baby in zijn eerste jaar waterpokken oploopt, is de kans groot dat hij een lichte vorm doormaakt. Dit komt door de nog aanwezige antistoffen die hij van zijn moeder in zijn lichaam heeft. Dit is op zich niet erg, alleen is de kans aanwezig dat de waterpokken nog een keer terugkomen op latere leeftijd. Heb je het gevoel dat je kind ernstig ziek is, raadpleeg dan te allen tijde je huisarts!
Blaasjes in het luiergebied
Het is niet ongebruikelijk dat je kind blaasjes heeft in het luiergebied: tussen de billen en bij meisjes op de schaamlippen. Dit kan erg pijnlijk zijn bij het plassen omdat dit prikt.
Tip! Als je kindje hier veel last van kun je deze plekken bedekken met een babybillenzalf, zo kan de urine niet prikken.
Is waterpokken gevaarlijk als je zwanger bent?
Heb je zelf al eens waterpokken gehad, dan krijg je dit niet nog een keer en is het dus niet gevaarlijk. Maar als je nog niet eerder waterpokken hebt gehad en je wordt besmet tijdens de zwangerschap, kan dat gevaarlijk zijn voor je baby. Neem dan altijd contact op met je huisarts!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje