Waterwratjes: zó ga je ermee om!
- Redactie
- in Peuter
- 0
- 3481
- 21/06/2023
Bijna ieder kindje krijgt in zijn peutertijd waterwratjes. Deze wratjes kunnen geen kwaad maar zijn wel erg besmettelijk. Wat moet je doen als je kleintje waterwratjes heeft? En hoe zorg je dat deze jeukende bultjes zo snel mogelijk weer weggaan?
Wat zijn waterwratjes
Waterwratjes zijn ronde gladde bultjes met vocht erin. Ze zijn klein, namelijk maar een paar millimeter. Het komt vooral bij kinderen voor tussen de één en vier jaar. Een waterwratje ontstaat doordat het kindje besmet is geraakt met het vocht van andere waterwratjes. Ze kunnen over het hele lichaam zitten maar zijn vooral te vinden op de romp van het lichaam. Deze wratjes komen in grote groepen voor, het kunnen er soms wel 100 zijn.
Het ontstaan van waterwratjes
Waterwratjes ontstaan bij kinderen door besmetting van het vocht dat in waterwratjes zit. Als ze in contact komen met dit vocht lopen ze het virus op. Waterwratjes zijn dus heel besmettelijk. Je kan ze voornamelijk oplopen door:
- Aanraking van de huid van een ander kindje met waterwratjes
- In contact komen met voorwerpen die besmet zijn met het vocht van waterwratjes. Denk bijvoorbeeld aan een kleding of speelgoed.
Door te krabben aan waterwratjes wordt de kans alleen maar groter dat het kindje op meer plekken besmet raakt. Ze verspreiden zo het virus over hun hele lichaam.
Het herkennen van waterwratjes
Waterwratjes zijn goed te herkennen want ze hebben duidelijke kenmerken:
- Bolle pukkeltjes
- Klein deukje in het midden van het pukkeltje
- Glad en glanzend
- Kleur: wit/grijs of huidskleur
- De pukkeltjes jeuken
- De wratjes zitten in groepen bij elkaar
- Schilfers of korstjes om het pukkeltje heen.
Meest voorkomende plekken op het lichaam
De meest voorkomende plekken op het lichaam zijn: buik, borst, rug, benen, billen, knieholten, oksels. Soms komen de waterwratjes ook op het gezicht voor. Als het waterwratje op het oog zit, moet je even opletten dat het oog niet rood en opgezwollen is. Anders even de huisarts raadplegen.
Hoe waterwratjes behandelen
Het behandelen van waterwratjes is eigenlijk niet nodig. Waterwratjes gaan altijd uit zichzelf weer weg. Voor de jeuk zijn er wel een aantal hulpmiddelen zoals; een verkoelende zalf of een gel met menthol erin. Deze crèmes zijn zonder recept bij de apotheek te verkrijgen.
Mocht een waterwratje al heel lang op het lichaam zitten en niet wegtrekken, kan de huisarts deze bevriezen en weghalen. Het enige nadeel is dat hier wel een litteken van komt. Probeer dus altijd zo lang mogelijk te wachten tot een waterwratje vanzelf wegtrekt.
Een waterwratje kan twee maanden blijven zitten op de huid voor het wegtrekt. Dat kan zelfs oplopen tot één of twee jaar.
Gevolgen van waterwratjes
Het hebben van waterwratjes kan geen kwaad. Er zijn geen grote gevolgen die het kindje kan oplopen als het besmet wordt met het virus. Het enige vervelende is dat het jeukt. Het ene kindje heeft er meer last van dan het andere kindje. Een waterwratje gaat weg als er gelig vocht uitkomt en een korstje op gaat vormen. Dit korstje trekt uiteindelijk weg.
Littekens bij waterwratjes
Een kindjes houdt meestal geen littekens over van waterwratjes. Als het kindje heel veel gekrabd heeft of de huisarts het wratje bevroren heeft, kunnen er wel littekens ontstaan. Bij kinderen met een getinte- of donkere huid zijn deze littekens beter te zien.
Wanneer de huisarts bellen?
Als je kind besmet is met het virus en waterwratjes heeft, hoef je niet de huisarts te bellen. Bel wel de huisarts bij de volgende gevallen:
- Een waterwratje op het ooglid
- Een rode plek of streep die steeds groter wordt
- Als het kind echt last heeft van de plekjes
- Veel waterwratjes op een eczeemplek
Handige tips:
- Niet krabben: Dit zorgt alleen maar voor verspreiding en littekens
- Plak open wratjes af: Zo komt het niet op de kleding en voorkom je verspreiding van het virus
- Eigen handdoek: Het is handig als je kindje eigen spulletjes gebruikt. Neem bijvoorbeeld zelf een handdoek en schone kleren mee
- Korte nagels en handen wassen: Dit helpt tegen het krabben en tegen het ontsteken van de wratjes. Ook is het goed om regelmatig de handen te wassen.
Heeft jouw kindje last gehad van waterwratjes?
Lees ook:
Waterpokken bij mijn kindje: dit moet je weten
Heb je een koorstslip? Blijf dan weg bij baby's!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)