Wauw: zoveel kost de sportclub van je kind per jaar
- Betty
- in Kinderen
- 3
- 5292
- 25/10/2017
We weten allemaal hoe belangrijk beweging voor onze gezondheid is. Onze kinderen naar één (of meer) sportclubjes sturen is dan ook een vast onderdeel in de opvoeding van veel gezinnen.
Sta je dan, langs een tochtig voetbalveld, in een benauwd zwembad of elke zaterdagochtend tussen de paardenstallen. Als je je kind ziet stralen, is het goed. Maar bij elke sport hoort een bijbehorend prijskaartje. De KU Leuven berekende welke kosten bij welke sporten kwamen kijken. En wij kunnen vast verklappen dat de populairste sporten helaas alles behalve de goedkoopste zijn.
Gemiddelde kosten
De KU Leuven ontwierp een tabel waarin precies terug te zien is hoeveel welke sport jaarlijks kost. Let wel op: het gaat hier om een gemiddelde. Je kind heeft als wielrenner in spé namelijk niet elk jaar een nieuwe racefiets nodig. De onderzoekers zijn trouwens uit gegaan van de kosten voor de sport op zich, maar ook van de prijs voor aanschaf van de benodigde spullen: een sporttenue en andere items die belangrijk zijn.
Bron afbeelding: Onderzoeksgroep Sport- & Bewegingsbeleid, KU LeuvenUitgaven door kinderen per sporttak
We zien bijvoorbeeld dat voetbal €458,- op jaarbasis kost en paardrijden €807,- Helaas hebben de onderzoekers de kosten voor het vervoer niet meenomen in de berekening. Je kunt je namelijk voorstellen dat een kind dat twee keer in de week moet trainen én ieder weekend een wedstrijd moet spelen, ervoor zorgt dat er de nodige liters benzine doorheen gaan.
Sporten alleen voor rijken?
Zoals je ziet is sporten dus best een kostenpost. Helaas kan het prijskaartje een reden zijn voor gezinnen met een lager inkomen om van een sport af te zien. Gelukkig zijn er in Nederland veel gemeentes fondsen beschikbaar voor gezinnen met een laag inkomen. Je kunt op de site van het Jeugdsportfonds opzoeken welke gemeentes hier aan meedoen en aan welke voorwaarden je moet voldoen om op een financiële tegemoetkoming te kunnen rekenen.
Op welke sport zit jouw kind? En klopt de berekening van de KU Leuven volgens jou?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (3) Stuur een bedankje