Weer in vorm na de zwangerschap: 6 handige tips
- moederliefde
- in Moeder
- 3
- 12218
- 27/06/2017
Tijdens mijn vorige zwangerschap ben ik 22 kilo aangekomen. Ondanks dat de eerste kilo's er vanaf vlogen, heb ik best wel een tijdje over de laatste vijf kilo gedaan. Toen ik op mijn 38e weer zwanger werd, dacht ik: dit gaan we anders doen! Ik ben een kleine vijf maanden geleden bevallen en ben weer helemaal back in shape. Wat heb ik anders gedaan?
Fit erin is fit eruit!
Dit keer heb ik doorgesport tot de laatste week van mijn zwangerschap, en dat vond ik heerlijk! Ik merk dat veel vrouwen geneigd zijn om veel eerder te stoppen met sporten, maar dat is nergens voor nodig. Als je goed naar je lichaam luistert kun je heel lang blijven sporten. Check bijvoorbeeld eens of er in de buurt sportscholen zijn die lessen aanbieden speciaal voor zwangeren. Je verloskundige kan daar vast over informeren.
Lees ook:
Sporten tot week 40 van je zwangerschap, het kan! Esther legt uit hoe.
In de allerlaatste fase is het meer verantwoord bewegen dan echt sporten. De programma’s bestaan dan vooral uit oefeningen om (rug)klachten en bekkeninstabiliteit tegen te gaan. Maar ook uit spierversterkende en stretch oefeningen voor je billen, je benen en je armen. Zo ga je veel sterker de bevalling in en herstel je ook een stuk sneller.
Alles wat er aankomt, moet er ook af
Hou jezelf niet voor de gek. Je eet absoluut niet voor twee en het werkt gewoon hetzelfde als je niet zwanger bent. Alles wat je 'eraan eet', moet er daarna ook weer vanaf. Dus eet lekker en gezond en zondig af en toe. Ofwel gebruik je zwangerschap niet als smoesje om structureel te veel snoepen.
Herken specifieke trek als tekorten in je lichaam
Mijn vorige zwangerschap had ik heel veel zin in chips, ik was echt niet te stoppen. Dit keer deed chips niks voor me, maar had ik onweerstaanbare trek in chocolade. Zin in chips hangt vaak samen met een tekort aan vetten, wat je kan compenseren met het eten van noten, volle zuivelproducten en vette vis. Trek in chocolade is vaak een magnesium tekort, wat je als supplement kan nemen, maar ook in bananen en noten vindt. Heb je veel trek in suiker? Eet dan veel zoet fruit.
Slaap!
Zowel tijdens als na de zwangerschap is vroeg naar bed de manier om gezond te blijven. Ten eerste: als je slaapt kan je niet snoepen. Ten tweede: je metabolisme verbetert door een goede nachtrust. Bovendien heb je meer energie om te sporten en is je eetlust een stuk gezonder als je genoeg slaapt.
Start zo vroeg mogelijk met afvallen na de bevalling
In het begin zorgen hormonen namelijk voor makkelijk gewichtsverlies. Hoe langer je wacht hoe lastiger het wordt. Je hoeft niet te lijnen om weer op gewicht te komen. Als je gezond eet en niet snackt neemt het gewicht vanzelf een gezond gewicht aan. Vooral als je borstvoeding geeft is het belangrijk dat je niet te snel afvalt en dat je voldoende voedingsstoffen tot je neemt om zowel je eigen lichaam als je kindje te kunnen voeden.
Ga zo snel mogelijk weer sporten
Gelijk na mijn bevalling ben ik herstellende oefeningen gaan doen op een matje naast de wieg. Ook om mijn bekkenbodem te versterken en rugklachten te voorkomen. De eerste acht weken mag je geen rechte buikspieren trainen en kan je nog lang niet alles. Maar er zijn duizenden manieren om verantwoord te bewegen en te revalideren in de eerste fase. Bij bbb health boutique hebben we workouts waar je baby naast je op een matje of in de wagen kan liggen en hebben we lieve nanny's. Probeer drie keer per week te sporten, maar houd de lat laag. Het belangrijkste is dat je in beweging komt, het hoeven niet meteen topprestaties te zijn.
Heb jij bewust iets gedaan om weer in vorm te komen na de bevalling?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (3) Stuur een bedankje