Welke vliegtuigstoel is het handigst als je met een baby reist?

Welke vliegtuigstoel is het handigst als je met een baby reist?

Kun je het beste vooraan of achteraan zitten? Of bij het raam of bij het gangpad? Welke vliegstoel is het handigst om te boeken als je met een baby reist?

Leuk! Je gaat met je baby een vliegreis maken! Maar hoe kun je dat het beste doen? En is het handig om rekening te houden welke stoel je in het vliegtuig boekt? Wij hebben de verschillende opties voor je op een rij gezet.

De goedkoopste manier

De goedkoopste manier is om je baby op schoot te houden tijdens een vliegreis. Je kleine krijgt dan van de vliegtuigbemanning een riem die je aan jouw riem kunt bevestigen.

Middenweg

Een andere optie is het reserveren van een reiswiegje. Dit is zeker handig als je lange reizen maakt. Echter het reiswiegje is alleen geschikt voor baby's die niet langer zijn dan 65 centimeter en maximaal 10 kilo wegen. Het reiswiegje is bij een beperkt aantal stoelen beschikbaar dus neem op tijd contact op met de vliegtuigmaatschappij.

Duurste optie

De duurste optie is om een stoel voor je baby te reserveren waarop je bijvoorbeeld een autostoeltje kunt plaatsen. Het voordeel is dat je baby in een vertrouwde stoel zit, en jij af en toe je handen vrij hebt. Maar niet alle stoelmerken worden toegelaten en ook niet alle vliegtuigmaatschappijen laten een autostoeltje toe. Informeer dus bij de vliegtuigmaatschappij wat de mogelijkheden zijn.

Voor, achter, bij het raam of niet?

Dan heb je nog de kwestie waar het in het vliegtuig het handigst is om te zitten. Je kunt met meerdere factoren rekening houden. 

Vliegtuigstoel bij het raam

Geef je bijvoorbeeld borstvoeding, dan is het fijn om bij het raam te zitten. Niet alleen geeft dit iets meer privacy, ook kun je tegen de wand aanleunen.

Ook als je een autostoeltje meeneemt in het vliegtuig is het het beste om deze op een stoel bij het raam te plaatsen, zodat het andere passagiers niet in de weg zit.

Vliegtuigstoel bij het gangpad

Heb je een baby die wat onrustig wordt en het beste kunt kalmeren door te lopen, dan is uiteraard een stoel aan het gangpad het handigst. Ook als je je baby vaak moet verschonen is het fijn om andere passagiers niet te storen.

Vliegtuigstoel voor- en achteraan

Vind je het fijn om niet te ver te hoeven lopen als je je baby wilt verschonen of snel iemand van de bemanning te kunnen aanschieten als je een flesje wilt laten opwarmen? Neem dan een stoel voorin of helemaal achterin het vliegtuig.

Anderen vinden deze plek juist weer onrustig, want dit zijn wel de plekken waar het meeste rumoer is en waar de meeste verlichting is.

Het hangt dus ook een beetje af van waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Extra tip

Wat ook nog een tip kan zijn: boek voor je partner en jezelf een stoel bij het raam en aan het gangpad. De kans is groot dat de middelste stoel vrij blijft, waardoor je meer ruimte voor jullie gezin hebben. Mocht de middelste stoel dan toch zijn bezet, kun je altijd weer wisselen, want de meeste passagiers vinden het niet fijn om tussen een gezin in te zitten.

Wat vind jij een fijne vliegtuigstoel om met je baby te reizen?

Lees ook:

De eerste keer op vakantie met je baby. Hoe pak je dat aan?
Video: 10 tips die je moet weten voor je gaat vliegen met een baby

Lekker luisteren: de BabyBytes bevallingsverhalen podcast

Beeld: AI, Midjourney

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50