Weten jouw ouders en oppassers hoe je baby veilig kan slapen?

Weten jouw ouders en oppassers hoe je baby veilig kan slapen?
  • in Baby
  • 2
  • 3392
  • 08/10/2019

Jij weet vast hoe je je baby zo veilig mogelijk kan laten slapen. Maar hoe zit dat met opa en oma die af en toe komen oppassen, of je vriendin die je soms uit de brand helpt en die lieve oppasmeisjes?

Zelf was ik helemaal op de hoogte hoe ik mijn kindjes zo veilig mogelijk kon laten slapen. Alles om maar te voorkomen dat er iets geks of iets veel ergers gebeurde. Nu zijn je (schoon)ouders ook niet helemaal achterlijk: die hebben natuurlijk ook hun kinderen grootgebracht. Maar zijn ze op de hoogte van de laatste slaapvoorschriften voor baby’s? En hoe zit het met anderen in je omgeving die je af en toe een avondje uit gunnen en op je baby passen?

Lees ook:
Amerikaanse moeders leggen baby niet op de rug in bed

Onderzoek

Onderzoekers bekeek naar het overlijden van meer dan 10.000 baby’s en kwamen erachter dat 1.375 sterfgevallen in afwezigheid van de ouders was gebeurd. In deze gevallen bleek dat de baby’s in een onveilige houding, zoals op de buik, of onveilige omgeving sliepen, zoals de bank of een plek met veel losse dekens en speelgoed.

Volgens een van de onderzoekers kan dit liggen aan de aangescherpte slaapadviezen voor een baby. “Veel familieleden weten niet dat baby’s het veiligst slapen als ze op hun rug liggen. Ze kunnen kinderen grootgebracht hebben in een tijd waarin dit nog niet bekend was.”

Resultaten

Zo kwam in het onderzoek naar voren dat 51,4 procent van de professionele oppassers een baby op zijn rug legt zoals wordt geadviseerd. Slechts 38 procent van de familieleden en vrienden en 37,8 procent van de oppassers volgen dit advies op.

72,5 procent van de professionele oppassers leggen een baby in een wieg om te slapen, maar slechts 29,4 procent van de familieleden en 27,1 procent van de vrienden die wel eens oppassen leggen een baby in een wiegje om te slapen.

Een baby op een veilige plek laten slapen in een veilige houding, kan wiegendood voorkomen. Wiegendood is doodsoorzaak nummer een onder baby’s van 0 tot 1 jaar.

Leg jij aan je (schoon)ouders, vriendinnen en oppasmeisjes uit hoe je je baby veilig kan laten slapen of ga je er vanuit dat het goed komt?

Bron: HuffingtonPost

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50