Wetenschappers: multivitaminen tijdens zwangerschap weinig nut

Wetenschappers: multivitaminen tijdens zwangerschap weinig nut

Zit je braaf je multivitaminen te slikken tijdens je zwangerschap omdat je ‘het beste wilt voor je ongeboren kind’, blijkt nu dat dit onnodige geldverspilling is. Veel vitaminen en mineralen die worden gepromoot bij zwangere vrouwen zijn volgens enkele wetenschappers nutteloos. Dit schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift Drug and Therapeutics Bulletin.

Zwangere vrouwen zouden zich volgens hen meer moeten focussen op hun totale voedingen en het innemen van losse supplementen, zoals foliumzuur en vitamine D. Die zijn wél belangrijk. Maar voor veel vrouwen zijn de multivitaminen onnodig volgens de onderzoekers, schrijft de BBC.  

"We vonden geen bewijs om zwangere vrouwen aan te raden dat ze prenatale multi-voedingssupplementen moeten nemen, buiten de geadviseerde foliumzuur en vitamine D-innames", zeggen de auteurs. De losse supplementen foliumzuur en vitamine D zijn volgens hen bovendien goedkoper dan de multivitaminen. De onderzoekers keken bij eerdere onderzoeken naar de effecten van foliumzuur, vitamine D, ijzer, vitamine C, E en A en de multivitaminensupplementen bij zwangere vrouwen.

Dubieuze onderzoeksmethoden
De wetenschappers verklaren de gezondheidseffecten die fabrikanten stellen van multivitaminen vooral door de gebruikte onderzoeksmethoden in de studies in plaats van de multivitaminen zelf. Veel studies zijn uitgevoerd in arme landen, waar mensen vaker ondervoed zijn dan in een land als het Verenigd Koninkrijk of Nederland.

Zwangere vrouwen zijn vaak gevoelig voor marketingboodschappen die inspelen op het schuldgevoel en de boodschap dat ze hun kind de beste start moeten geven door inname van multivitaminen, volgens de wetenschappers. "Het is onnodig voor zwangere vrouwen om 'te eten voor twee'. Dat is een mythe. Vrouwen moeten gewoon gebalanceerd blijven eten", aldus onderzoeker Janet Fyle.

Reactie
De Health Supplements Information Service, die wordt gefinancierd vanuit de industrie, ontkracht de stelling van de wetenschappers dat multivitaminen weinig effect hebben. "Het is absolute nonsens. De rol van voedingssupplementen is er om tekorten in voeding op te vangen", aldus Carrie Ruxton in de krant The Scotsman. Maarja, dan moeten die tekorten er wel zijn…

Wat denk jij, multivitaminen voor tijdens de zwangerschap: ja of nee?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50