White noise: Wat is dat?

White noise: Wat is dat?
  • in Baby
  • 3
  • 1116
  • 13/11/2023

Misschien heb je er al wel eens van gehoord: white noise. Als je een baby hebt die moeilijk in slaap kan komen, is dit misschien wel dé oplossing voor een betere nachtrust. Wat white noise is en waarom het helpt bij slaapproblemen lees je hier!

Wat is white noise?

White noise of witte ruis, is een monotoon, ruisend geluid. White noise houdt een vaste toon aan en is constant. Dit geluid heeft hoge of lage frequenties hebben met dezelfde sterkte en kan je vergelijken met het geluid van een radio die geen zender vindt, een föhn of stofzuiger. Voor baby’s is het geluid van white noise rustgevend. Dit is namelijk bijna hetzelfde geluid al wat de baby in de baarmoeder hoorde. Het suizende geluid van bloed of het bonken van de hartslag lijkt bijvoorbeeld op het geluid van witte ruis. Dit geluid kan een baby veilig en vertrouwd laten voelen en helpen om in slaap te vallen.

Voordelen van white noise

  1. White noise is vergelijkbaar met de geluiden in de baarmoeder. Dit geeft de baby een vertrouwd en herkenbaar gevoel. Bij het horen van witte ruis kan je kindje dus kalmeren en beter in slaapvallen.
  2. White noise houdt andere geluiden tegen. Dit is fijn voor de baby omdat je kleine dan niet snel wakker wordt van de omgeving. Ook is dit fijn voor jezelf zo hoef je niet extra zachtjes te doen als de baby slaapt.
  3. White noise helpt bij het naar bed brengen. Voor kinderen is het fijn als er een bed ritueel is. Als het geluid van de white noise aan gaat, is dit een teken om te slapen. Dit kan de overgang naar slapen soepeler maken.
  4. White noise helpt bij het koppelen van de slaapcycli. Doorslapen gaat makkelijker bij een baby als de slaapcycli aan elkaar gekoppeld is. ook wordt je kleintje dan minder snel huilend wakker.

Omgaan met white noise?

Met white noise moet je voorzichtig omgaan. Het geluid mag niet harder dan 50 tot 60 decibel. Dit is hard genoeg om omgevingsgeluiden te maskeren en zacht genoeg om het gehoor niet te beschadigen. Het nadeel van white noise is dat je baby afhankelijk kan worden van het geluid en niet meer zonder kan slapen. Daarom is het belangrijk dat je eerst probeert je baby zonder white noise te laten slapen.

Wil je het toch proberen, dan is het verstandig om rustig op te bouwen. Dit doe je door stapje voor stapje het geluid iets harder te zetten. Belangrijk is dat je het geluid niet harder zet dan 50 tot 60 decibel en dat je het geluid minimaal een meter van het bedje zet..

Afbouwen van white noise

Om te zorgen dat je kleintje niet afhankelijk wordt van white noise is het belangrijk dat je ook weer gaat afbouwen met het geluid als het kindje 1 tot 1,5 jaar is. Dit is heel simpel en doe dit ook stapje voor stapje. Elke dag kan je het geluid iets zachter zetten tot het geluid niet meer te horen is.

Hoe zet je het ruis in?

White noise kan je op meerdere manieren inzetten. Zo kan jij uitvinden wat fijn is voor je baby.

  • White noice apparaten: er zijn speciale witte ruis apparaten die je naast het babybedje kunt neerzetten. Dit kan ook in de vorm van een knuffel zijn. Het apparaatje zit dan in de knuffel verstopt.
  • White noise muzieklijst: op Spotify of Youtube kan je white noise afspeellijsten vinden. Dit is gratis en zo kan je eerst testen of dit een fijne manier voor je kleintje.
  • White noise nabootsen: je hoeft geen dure apparaten in huis te halen om het geluid van white noise te krijgen. Met huishoudelijke apparaten kan je witte ruis nabootsen. Zo kan je de afzuigkap aanzetten of de wasdroger laten draaien.
  • Pink noise: misschien reageert je baby niet fijn op white noise. Dan zou je pink noise kunnen proberen. Hierbij is de lage frequentie sterker dan de hoge. Dit kan je vergelijken met regen of wind.
  • Brown noise: nog een optie is brown noise, dit zijn nog lagere frequenties dan pink noise. De geluiden van brown noise lijken op het geluid van golven in de zee.

White noise is helaas geen garantie voor het oplossen van slaapproblemen bij baby’s. Het is een hulpmiddel dat het kindje doet laten denken aan de tijd in de baarmoeder en zich vertrouwd laat voelen. Het helpt in veel gevallen wel bij het beter in slaapvallen. Je zou het altijd dus kunnen proberen.

Heb jij weleens gebruik gemaakt van white noise om je baby beter in slaap te laten vallen?

Lees ook:

Toch je baby laten huilen tot hij inslaap valt? 
Is het veilig op je kindje buiten te laten slapen?

Bron: slaaptipsvoorbabys & 24baby

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Chudo

    De jongste slaapt ook met whitenoise. Ik heb een numsy maar de ventilator werkt toch het beste!

    Ik gebruik het om het andere geluid (haar broers, ik die bezig is thuis etc en ze dan snel wakker is.

  • Redactie

    Wat fijn!

  • Yune

    Ik slaap ook nog geregeld met white noise, via de telefoon, helpt toch ontspannen

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50