Wie blijft er thuis als jullie kind ziek is?
- Chantal
- in Lifestyle
- 7
- 3660
- 13/02/2019
Wat een druk leven kun je hebben als ouder: verzorging van je kind, het huishouden, jullie relatie, je sociale leven… Het loopt op zich allemaal op rolletjes, totdat je door de crèche wordt gebeld: je kind is ziek. Stel dat jullie allebei werken: wie haalt ‘m en blijft er thuis?
Gelukkig heb ik altijd vrij flexibele werkgevers gehad en kon ik bij een telefoontje van de crèche of school mijn kind ophalen en thuiswerken. En soms was mijn man ook in de gelegenheid om dit te doen. Dus het was voor ons makkelijk op te lossen. Maar vaak is het lastig. Hebben jij en je partner daar afspraken over gemaakt? En hoe zit het met je leidinggevende? Mag je bijvoorbeeld thuiswerken?
Lees ook:
Therapeute Tilda: 'Als je kindje heel ziek blijkt te zijn'
Wat zijn je rechten?
Natuurlijk heb je ook rechten en zijn er verschillende manieren om verlof op te nemen om je zieke kind op te vangen. Wat kun je allemaal doen?
Calamiteitenverlof
Als je je kind moet ophalen omdat het koorts heeft dan kun je een beroep doen op het calamiteitenverlof. Dit kan alleen als er echt niemand is die je kind kan opvangen en dit gaat natuurlijk in overleg met je werkgever. Aan het calamiteitenverlof zit geen maximum aantal uren vast. Ook krijg je doorbetaald tenzij dat in je cao anders is geregeld.
Kortdurend zorgverlof
Mocht je kind zo ziek zijn dat je een paar dagen thuis moet blijven dan kun je kortdurend zorgverlof opnemen. Aan dit verlof is wel een maximum gesteld: in 12 maanden kun je maximaal 2 keer je aantal werkuren per week opnemen. Bijvoorbeeld: werk je 24 uur per week, dan kun je in 12 maanden 2 x 24 = 48 uur kortdurend zorgverlof opnemen. Van je salaris wordt 70% doorbetaald, maar in je cao kunnen daar ook afspraken over zijn gemaakt en dan gelden deze.
Langdurend zorgverlof
Is je kind ernstig ziek en gaat het veel langer duren dan een paar dagen dan kun je langdurend zorgverlof opnemen. Dit kun je schriftelijk aanvragen bij je werkgever. Die mag dit alleen weigeren als het bedrijf daardoor in ernstige problemen komt. Bij langdurend verlof mag je binnen 12 maanden maximaal 6 keer het aantal uren dat je per week werkt opnemen. Bijvoorbeeld: werk je 24 uur, dan kun je in 12 maanden 6 x 24 = 144 uur. Je werkgever is niet verplicht om je door te betalen, maar als dat in het cao anders is geregeld kan dat natuurlijk wel.
Ouderschapsverlof
Je kunt ook ouderschapsverlof opnemen ook al is dat niet specifiek bedoeld voor het verzorgen van een ziek kind. Ouderschapsverlof kun je opnemen voor elk kind totdat ze acht jaar zijn. Ook dit verlof moet je schriftelijk aanvragen bij je werkgever en ook dit mag worden geweigerd als het bedrijf erdoor in ernstige problemen komt.
Oproep: wie blijft er thuis bij een ziek kind? Jij of je partner?
Hoe hebben jullie het geregeld? Vangen jullie je kind om en om op bij ziekte? Of doe jij dat altijd of juist je partner? En hoe is jouw werkgever? Is die een beetje flexibel? BabyBytes is benieuwd! Laat hieronder of op de Facebookpagina een reactie achter. Ook kun je mailen naar chantal@babybytes.nl o.v.v. ‘ziek kind’.
Bron: Consumentenbond.nl
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (7) Stuur een bedankje