Wintertijd! Zó heeft de slaap van je kind er zo min mogelijk last van

Wintertijd! Zó heeft de slaap van je kind er zo min mogelijk last van
  • in Lifestyle
  • 1
  • 710
  • 23/10/2024

In de nacht van 26 op 27 oktober gaat de klok achteruit en gaat de wintertijd in. Dat betekent dat we een uur langer mogen slapen! Maar hoe zit het met de slaap van je kind? Wordt die ook verstoord? Slaapcoach Janine deelt in haar nieuwe blog tips om de overgang naar de wintertijd zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Als de klok weer verandert vanwege wintertijd, is de vraag: hoeveel last heeft je kind ervan als het gaat om zijn slaap? Gelukkig hoeft zijn slaappatroon niet verstoord te raken met mijn tips. Je kunt hier op twee manieren mee om gaan:

  • Je doet niets bijzonders en begint gewoon 28 oktober met het nieuwe ritme.
  • Je begint een aantal dagen, liefst een week voor de overgang met het aanpassen van het ritme, zodat je kindje minder last heeft van de verandering. Hoe doe je dat?

Tips

Op tijd beginnen

Begin een week/aantal dagen van tevoren en schuif alle activiteiten, inclusief slaapjes, maaltijden en het bedtijdritueel, elke dag tien minuten op. Als je kind bijvoorbeeld normaal om 19:00 uur naar bed gaat, schuif je elke dag het bedtijdritueel tien minuten op tot je op 20:00 uur zit. Dit zorgt ervoor dat je kindje zich langzaam kan aanpassen zonder al te veel verstoring van de slaap.

Niet een uur later naar bed

Zorg ervoor dat je kind niet ineens een vol uur later naar bed gaat. Dit kan leiden tot vroeg ontwaken en onrustige nachten.

Laten liggen

Als je kind toch voor 6:00 uur 's ochtends wakker wordt, probeer hem dan te laten liggen tot het 6:00 uur is. Op deze manier voorkom je dat je kindje went aan het vroeger opstaan. Alles voor 6:00 uur wordt als nacht beschouwd.

Natuurlijk licht

Maak gebruik van natuurlijk licht om de biologische klok van je kindje in te stellen. Pas na 6:00 uur 's ochtends doe je het licht aan en begin je de dag actief. Ga in de ochtend zoveel mogelijk naar buiten.

Bonus tip: ga zoveel mogelijk buiten overdag

Dit helpt het lichaam om beter te slapen in de nacht. Houd er rekening mee dat het lichaam even moet wennen aan het nieuwe ritme.

Zorg dus voor voldoende rustmomenten gedurende de dag om oververmoeidheid te voorkomen. Door deze voorbereide aanpak te volgen, kun je de overgang naar de wintertijd voor je kindje en jezelf veel soepeler maken.

Veel liefs,

Janine | The new sleepcoach

Lees ook:

De cry-it-out-methode: waarom je deze niet wilt toepassen
Wat krijgen we nou?! Als je peuter dutjes weigert

Lekker luisteren: alles over de keizersnede

Beeld: AI, Midjourney

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Ik ben Janine, moeder van een Mace. Ik ben afgestudeerd als kinderslaapcoach en onrustdeskundige en sindsdien help ik gezinnen met mijn bedrijf ‘The new sleepcoach’. Ik leer ouders hoe je op een liefdevolle manier een goede slaapbasis instelt en hoe je een kind beter en zelf kunt laten slapen.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Ikendochter

    Een week van te voren.. is nu wel een beetje te laat geposed 🤣 aangezien het al woensdag is en de klok aankomend weekend een uur terug gaat

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50