Wordt het een jongen of een meisje: de 6 voorspellende mythes
- Redactie
- in Zwangerschap
- 1
- 70355
- 01/08/2020
‘Ach, draag jij je buik naar voren? Dan wordt het zeker weten een…’ Ho, stop, het is helaas een broodje aap verhaal, want de vorm zegt niets over het geslacht van je ongeboren baby. En zo zijn er nog wel meer mythes die iets zouden zeggen of je nu een jongen of een meisje krijgt.
1. Humeur
Heb je totaal geen last van stemmingswisselingen dan zou het zo maar kunnen zijn dat je een jongen krijgt. Dat is dus mythe nummer 1. Want zwangere vrouwen krijgen nu eenmaal te maken met stemmingswisselingen tijdens het eerste en het derde trimester, de een is iets minder dan de ander, maar dat wil helemaal niets zeggen over het geslacht.
Fysieke ongemakken, vermoeidheid, hormonen en heel veel andere factoren die niets te maken hebben met het geslacht van je ongeboren kind, zorgen ervoor dat je last hebt van stemmingswisselingen.
Lees ook:
De ontwikkeling van een jongen of meisje in de baarmoeder
2. Je huid en haar
Last van uitslag, een grauw gelaat, pukkels en slap haar? Dan is dat een teken dat het een meisje wordt! En als er weinig met je uiterlijk gebeurt (behalve dan de groei van je buik) is het een jongen. Nou nee, hoor, allemaal onzin.
Bij de meeste zwangere vrouwen verandert er iets aan het haar of de huid en dat heeft allemaal te maken met je hormonen en niet met het geslacht van je ongeboren kind.
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90 procent van de zwangere vrouwen veranderingen aan de huid of het haar ziet tijdens een zwangerschap.
3. Trek in zoet of zout?
Uit een onderzoek in 2014 blijkt dat 50 tot 90 procent van de zwangere vrouwen last hebben van cravings tijdens een zwangerschap. En waar ze trek in hebben varieert nogal.
Er bestaat een mythe waarbij wordt beweerd dat vrouwen die jongens verwachten het meest trek hebben in zout en dat degenen die een meisje zouden verwachten een voorkeur hebben voor zoet. Ik kan me herinneren dat ik bij mijn eerste (een jongen) hele bakken met vla heb weggewerkt en op het laatst waren Bossche bollen met haring favoriet. Moet er nu niet meer aan denken. Bij mijn tweede (een meisje) had ik juist enorme trek ik aardappelen en chips Bolognese. Dus deze vlieger ging niet bij mij op. Maar het blijkt ook een regelrechte mythe te zijn.
Want uit een andere studie blijkt dat vrouwen tijdens een zwangerschap het meeste trek hebben in dingen waarin ze vlak voor een menstruatie ook trek in hadden.
4. De buik
De buik naar voren, in de breedte, laag, hoog… Het zou allemaal iets kunnen zeggen over de seks van je ongeboren baby. Maar niets is minder waar.
Uit onderzoek in 1999 kwam duidelijk naar voren dat voorspellingen aan de hand van de buik eigenlijk nooit uitkwamen.
De grootte of de vorm van de buik worden bepaald door de grootte en de ligging van de foetus. Als bijvoorbeeld de rug van de foetus parallel ligt aan de rug van de moeder dan heeft de buik de neiging om plat te zijn.
5. Hartslag
De hartslag van een foetus zal beginnen in ongeveer de zesde week van de zwangerschap. Zijn hartslag ligt dan tussen de 140 en 170 slagen per minuut. Nu wordt gezegd dat bij een hartslag van 140 of lager dat er een jongetje wordt geboren, terwijl een meisjesfoetus een snellere hartslag zou hebben.
Nou, verwijs dat maar naar het land der fabelen. Uit onderzoek in 2006 kwam naar voren dat er geen verschil is tussen de hartslag van een jongen- of een meisjesfoetus in het vroege stadium van een zwangerschap.
Uit de 477 zwangerschappen bleek dat een jongensfoetus een hartslag van gemiddeld 154,9 slagen heeft en een meisjesfoetus 151,7. Gemiddeld bleek dus een jongensfoetus een iets hogere hartslag te hebben dan een meisjesfoetus.
6. Ochtendmisselijkheid
Verschrikkelijk ochtendmisselijkheid! Bij beide kinderen heb ik zo veel overgegeven, vreselijk. En ik heb een jongen en een meisje en geloof me, er was geen verschil qua ochtendmisselijkheid. Beide keren even erg. Toch wordt er beweerd dat je je meer beroerd voelt als je in verwachting van een meisje bent. Reden hiervoor is dat een meisje een hoger niveau hormonen heeft dan jongens waardoor de moeder meer last krijgt van ochtendmisselijkheid.
Er is nog niet heel veel onderzoek naar dit onderwerp gedaan en wat er is gedaan, resulteerden in tegenstrijdige conclusies. Zo zegt een onderzoek uit 1999 dat vrouwen die in verwachting zouden zijn van een meisje inderdaad meer last hebben van ochtendmisselijkheid.
Een onderzoek uit 2006 komt uit de 2.450 onderzochte zwangerschappen naar voren dat vrouwen die in verwachting waren van een jongetje (79,5%) meer last hebben van misselijkheid en overgeven dan de vrouwen die zwanger zijn van een meisje (72,3%).
Bron: Medicalnewstoday.com
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje