Yes! Vanaf volgend jaar hebben ouders recht op negen weken betaald ouderschapsverlof
- Chantal
- in Overig
- 2
- 3672
- 22/04/2021
In Nederland hebben we recht op 26 weken ouderschapsverlof in de eerste acht jaar na de geboorte van een kind, maar dit is onbetaald tenzij er iets is geregeld in je cao. Vanaf volgend jaar komt er wat die betaling betreft verandering in.
Afgelopen week stemde de Tweede Kamer in met een voorstel van minister Wouter Koolmees om ouders negen weken betaald ouderschapsverlof te geven. Als ze het verlof in het eerste jaar na de geboorte opnemen, betaalt de overheid tot maximaal de helft van hun salaris terug, meldt AD.nl. De regeling gaat vanaf 2 augustus 2022 in.
De uitbreiding van het ouderschapsverlof was nodig omdat er een nieuwe Europese richtlijn ligt waarin staat dat ouders twee maanden recht hebben op betaald verlof.
Lees ook:
Lees alles over het ouderschapsverlof
Ouderschapsverlof nu te duur
Omdat het voor ouders soms te duur is om onbetaald ouderschapsverlof op te nemen, neemt slechts een derde van de Nederlandse ouders gebruik van deze regeling. Door de nieuwe regeling hoop minister Koolmees dat de drempel om tijdelijk minder te werken omlaaggaat. “Door het ouderschapsverlof deels te betalen wordt het makkelijker om zowel een baan te hebben als meer tijd thuis te besteden. En dat is belangrijk, want in het eerste jaar maken stellen afspraken over de werk- en zorgverdeling.”
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje