Zes redenen waarom leerkrachten echte helden zijn!
- Betty
- in Kinderen
- 7
- 10580
- 22/08/2018
Alweer zeven jaar geleden ondertekende ik mijn pabo-diploma. Bachelor of education was ik vanaf dat moment. Of gemakkelijker gezegd: leerkracht in het basisonderwijs. Na een aantal jaar in het onderwijs gewerkt te hebben, ligt mijn diploma nu al enige tijd ongebruikt in een la.
Een vervelende trend die onder veel nieuwe leerkrachten gaande is. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat 1 op de 8 leerkrachten een baan buiten het onderwijs zoekt, omdat ze de werkdruk te hoog vinden en het bijbehorende salaris te laag. Uit Belgisch onderzoek blijkt daarnaast dat 25% van de nieuwe leerkrachten het binnen vijf jaar voor gezien houdt. Bij deze groep behoor ik zelf dus ook.
Ik heb veel (bij)baantjes gehad, maar werken in het onderwijs was voor mij by far de zwaarste baan die ik ooit had. Omdat ik het uiteindelijk dus niet lang heb volgehouden en omdat ik daarom des te meer respect heb voor de leerkrachten die wél iedere dag vol energie hun fiets in het fietsenrek van de school parkeren, vandaag zes redenen waarom leerkrachten helden zijn.
Lees ook:
Zo bereid je je kind het best voor op de basisschool
1. Overweldigend
Heb je wel eens een kinderfeestje gegeven? Dan weet je waarschijnlijk hoe overweldigend het is om vijf a zes kinderen zoet te houden. Tegenwoordig bestaan de meeste klassen echter uit 30 kinderen. Die je als leerkracht niet alleen zoet moet houden, maar ook nog daadwerkelijk iets moet LEREN! Ik geef het je te doen!
2. Jongleur
Het verschil tussen kinderen is zó groot en ieder kind verdient het om op z’n eigen niveau les te krijgen. Maar het ene kind leer thuis al een hoop en/of pakt nieuwe stof nu eenmaal makkelijk op dan een ander kind. Hierdoor is het bijna niet te doen om voor elk vak, voor elk onderdeel op ieder niveau les te geven. Althans, dat vond ik…
3. Veel vakanties? No way!
“Oohhh werk je in het onderwijs? Dan heb je lekker veel vakantie toch?” is één van de uitspraken die ik het meest heb gehoord. Maar dat is een misverstand. Ja, leerkrachten hebben meer daadwerkelijke weken vrij dan mensen die bijvoorbeeld op een kantoor werken. Maar om dat te compenseren moeten ze iedere week structureel en aantoonbaar meer werken dan waar ze voor betaald krijgen. Bovendien is het helemaal niet fijn om altijd op vakantie te ‘moeten’ als de basisscholen vrij zijn. Reken er maar op dat de prijs voor een vakantie altijd hoger ligt dan buiten de vakanties om!
4. Mede-opvoeder
Veel verantwoordelijkheden worden tegenwoordig op leerkrachten afgeschoven. Leerkrachten zouden meer moeten doen om pesten te voorkomen, kinderen die niet kunnen knippen en plakken en geen potlood kunnen vasthouden worden naar school gestuurd onder het mom van: “dat leren ze daar maar”. En: ‘juf, mijn zoon heeft z’n nieuwe, gouden ketting om, wilt u er op letten dat die niet stuk gaat?’ is ook een zin die ik veel te vaak heb gehoord. Als leerkracht ben je niet alleen maar iemand die een kind wat cognitieve vaardigheden bijbrengt, je bent daadwerkelijk mede-opvoeder!
5. Administratief medewerker
Als leerkracht heb je niet alleen de taak om kinderen nieuwe stof bij te brengen. Je hebt namelijk ook de belangrijke taak om over alle bijgebrachte stof uitgebreid te rapporteren. Alles (ALLES!) moet namelijk opgeschreven worden. Wat je lesdoel is. Wat je lesdoel is voor kinderen die de stof nog niet zo goed beheersen. Welke kinderen uiteindelijk het lesdoel (niet) hebben behaald. Of er incidenten geweest zijn. Wat je volgende stap in de leerontwikkeling gaat zijn. Daarnaast worden er talloze verslagen en handelingsplannen geschreven en vergeet natuurlijk de rapporten niet.
6. Extra taken
Elke leerkracht heeft naast de lesgevende (en administratieve!) taken ook een hoop taken om de school draaiende te houden. Behalve de (gebrekkige) globale schoonmaak van het lokaal, moet er vaak genoeg intensiever geschrobd worden. Dat doen de leerkrachten zelf. Veel leerkrachten werken in hun vrije tijd aan leuk, nieuw lesmateriaal. Er moeten bovendien het hele jaar door feesten georganiseerd worden. Denk aan de aankomst van Sinterklaas, de sportdag, Pasen en het versieren van de Kerstboom. Stuk voor stuk klusjes waar je meer tijd aan kwijt bent dan je denkt.
Tegenover al deze taken - en het feit dat een leerkracht ZO ONTZETTEND belangrijk is voor de ontwikkeling van onze kinderen (!) - staat een schamel salarisje. Een leerkracht (met hbo-diploma) verdient meestal net zoveel als iemand die mbo-opgeleid is in een willekeurige andere baan. Bovendien groeit je salaris in het onderwijs nauwelijks.
Al met al redenen voor mij om uiteindelijk af te haken, maar om des te meer dankbaar te zijn voor die dappere bikkels die iedere dag weer met frisse moed voor de klas staan om er voor onze kinderen een leerzame, gezellige, belangrijke dag van te maken.
Lieve juffen en meesters, ik meen het oprecht als ik jullie helden noem. Keep up the good work, dan lever ik over 1,5 en 3 jaar een stel leuke kleuters bij jullie af!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (7) Stuur een bedankje