Zo ga je om met de stiefmoeder van je kind
- Redactie
- in Relaties
- 0
- 8793
- 28/09/2022
Uit elkaar gaan, terwijl je kinderen hebt, was waarschijnlijk niet wat je voor ogen had, toen jullie een relatie kregen en een gezin begonnen. Het is soms een hele opgave om weer een nieuwe balans met elkaar te vinden. En als er een nieuwe partner in beeld komt waar je kind dus ook mee te maken krijgt, kan dat heel lastig zijn.
Het kan een bittere pil zijn als je ex een nieuwe partner krijgt met wie het behoorlijk serieus is. Diegene krijgt ook te maken met jullie kinderen en hoe ga je daar nu mee om? Op SheKnows.com kwam ik wat tips tegen van een ervaringsdeskundige.
Lees ook:
Een scheiding voorkomen? Het kan!
Wees beleefd
Dit is een van de gouden regels, niet alleen voor stiefmoeders maar ook voor bijvoorbeeld slechte chauffeurs, telemarketeers.
Duidelijkheid: wij zijn de ouders
Jij en je ex zijn de ouders en niemand anders. Dus beleefdheid is belangrijk, maar dat betekent niet dat je over je heen moet laten lopen. Jij hebt je kinderen gedragen en ter wereld gebracht, dus je hebt het recht om je te bemoeien met doktersafspraken of dat je dochter haar haar roze mag verven of niet. Maar het is ook zo dat als de kinderen bij hem zijn dat hij over de alledaagse beslissingen gaat zonder dat je hem ondermijnt. Dat kan al lastig zijn als je met z’n tweeën bent dus laat staan als er een derde bij komt. Dus blijf op je strepen staan.
Neem het niet te persoonlijk
Alle ouders doen hun best en hebben het beste voor de kinderen, dus ook stiefouders, althans: laten we daarvan uit gaan. We doen ons best en bedoelen het goed, dus trek het je niet persoonlijk aan als het niet jouw keuze zou zijn. Maak het bespreekbaar en als je je ervan uit gaat dat het goed bedoeld is, is er altijd wel een gulden middenweg te vinden.
Kies geen kant
Heb je meerdere kinderen en de ene klaagt over zijn stiefmoeder en de ander is haar juist aan het verdedigen, kies dan geen kant, maar blij neutraal. Ook al is het misschien een gelegenheid om kwaad over haar te spreken. Doe dat niet, houd je in en blijf neutraal door te zeggen dat het vast goed komt of iets als “Jullie hebben het zo te horen verschillend ervaren en dat is ook oké.”
Wees eerlijk
Soms is dit héél moeilijk, maar als je kinderen enthousiast vertellen over iets ‘cools’ wat zij heeft gedaan voor je kinderen, houd je dan in, probeer enthousiast te reageren en lach (als een bier met kiespijn weliswaar). Verwen jezelf met iets waar je weer blij van wordt!
Hoe ga jij om met de stiefmoeder van je kind(eren)?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)