Zo leer je je kind gezond om te gaan met eten
- Redactie
- in Voeding
- 1
- 7946
- 28/08/2022
‘Eet nu je bord eens leeg!’ Hoe vaak zeg jij dat tegen je kind? Volgens voedingsdeskundige Lyndi Cohen kun je dat beter niet zeggen als je wilt dat je kind gezond leert omgaan met eten. En ze heeft nog veel meer tips.
1. Eet je bord nu eens leeg
Want als je alles op hebt, mag je een toetje. Echter door deze regel toe te passen, leer je kinderen hun ik-heb-genoeg-gehad-gevoel te negeren. Volgens Lyndi kun je door je kind te dwingen zijn bord leeg te eten juist stimuleren later te veel te eten.
2. Labels ‘gezond’ en ‘ongezond’
Fruit is een gezonde snack en een koekje is een ongezond tussendoortje. Door voedingsmiddelen een ‘gezond’ of een ‘ongezond’ labeltje te geven, kunnen kinderen juist gestimuleerd worden om ongezonde snacks stiekem te eten of voor je te verstoppen en zich schuldig gaan voelen als ze het eten.
Volgens Lyndi is het beter om voedingsmiddelen te bestempelen als ‘elke dag’ en ‘soms’.
Lees ook:
5 gezonde ontbijtjes voor je baby of dreumes
3. Zeg nooit ‘vet’
Wat je volgens Lyndi ook beter niet kunt zeggen in de buurt van je kind is dat een voedingsmiddel vet is. Hierdoor kan je kind een negatief gevoel krijgen bij dat woord.
4. Praat niet negatief over het lichaam van een ander
Het negatief praten over het lichaam van anderen, of het nu vrienden, familie of mensen op straat of op tv, leert je kinderen niet om gezond te eten, maar het leert ze volgens Lyndi om hun lichaam te haten en dat ze zich zorgen moeten maken over hun gewicht.
5. ‘Je bent zo kieskeurig’
Door tegen je kind te zeggen dat hij een kieskeurige eter is, zorgt er juist voor dat een kind een kieskeurige eter wordt. In plaats van het te zeggen, kun je beter hopen dat het maar een fase is en zorg ervoor dat een maaltijd zo min mogelijk stress oplevert.
6. Complimenteer ze niet als ze hun bord leeg hebben
‘Jahaaa! Je hebt je bord leeggegeten! Wat ontzettend knap van je!’ Door dit te zeggen kom je weer bij punt 1 terecht en inderdaad: je leert ze dan niet naar hun eigen ik-heb-genoeg-gehad-gevoel te luisteren.
Lees ook:
Kinderen die gezonder eten, hebben meer zelfvertrouwen
7. Jouw eetgewoonten
Hoe jij eet en met eten omgaat is van grote invloed op je kind. Dus als je constant aan het diëten bent dan denk je kind dat dat de normaalste zaak van de wereld is. Dus wees een goed voorbeeld!
8. Niet voor de tv
Door met z’n allen aan tafel te eten kun je niet alleen gezellig met elkaar praten maar het stimuleert de hersenen ook om door te geven wanneer je genoeg hebt gegeten. Een scherm daarentegen leidt je hersenen te veel af waardoor je onbewust meer eet dan nodig is.
Bron: DailyMail
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje